"Razumem Srbe, ali preteruju - spreman sam za prvi potez"

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

20:18

Foto: Tanjug

On je rekao da će to učiniti vrlo rado, ali je dodao da misli da će biti potreban jedan period da se strasti smire.

"Ja razumem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je preterana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu hteli", rekao je Izetbegović za BHRT.

On je rekao da veruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, "podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mestu Bošnjaka bio njihov narod".

Izetbegović se, kako prenosi BHRT, "upitao zbog čega se srpski političari poistovećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu da čine".

Bakir Izetbegović tvrdi da sa Mladenom Ivanićem "funkcioniše sasvim normalno", ali da se od prekinute sednice još nije video s njim, niti je običaj da se sreću na dnevnoj bazi.

"Mi smo imali i tog dana vrlo korektan sastanak, rukovali smo se na kraju i nameravamo raditi na tome da se vrati stabilnost", rekao je član predsedništva iz reda bošnjačkog naroda u Dnevniku BHT1.

Ocenjujući da će izvesno vreme biti zaustavljen evropski put Bosne i Hercegovine, Izetbegović je postavio pitanje da li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

"Jako smo se potrudili da reforme idu, evropske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih", rekao je Izetbegović.

Odbio je optužžbu da je saglasan sa daljnjom federalizacijom BiH, koja bi u završnici dovela do stvaranja trećeg entiteta.

"Otišao sam u Strazbur da upozorim svoje kolege iz EPP-a, da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet. Nema zemlje sa većim principima federalizma od BiH. Šta se tu ima više federalizovati", naveo je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: