"Nadam se da će moj prijatelj Haradinaj uskoro na slobodu"

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da se nada da će "njegov prijatelj" Ramuš Haradinaj uskoro biti na slobodi.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

19:02

Foto: Tanjug

Nakon razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom, Mesić se u Prištini sastao s rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova, prenosi RTK2.

On je rekao da se u Hrvatskoj s pažnjom prate dešavanja posle Haradinajevog hapšenja.

"Takođe sam upoznat oko svih detalja nakon hapšenja mog prijatelja Ramuša Haradinaja, za koga se nadam da će se uskoro naći na slobodi", istakao je Mesić.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru u četvrtak, 2. marta, će saopštiti na javnoj sednici odluku povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločince na Kosovu i Metohiji.

Mesić je krajem januara izazvao veliku buru u javnosti u regionu kada je na "Jutjubu" objavljen snimak na kojem on, navodno govoreći na sastanku 1992. u Novskoj poriče ustaške zločine u Jasenovcu.

Mesić na snimku tvrdi da je taj logor korišćen ne do kraja Drugog svetskog rata, nego sve do 1947. godine - što tvrde i istorijski revizionisti okupljeni na ekstremnoj desnici.

On govori i da je to bio "radni logor", da su ljudi poslati u Jasenovac time bili su "praktični spaseni", jer je dolazak u Jasenovac značio da neće biti pobijeni, već korišćeni kao radna snaga.

Mesić kaže i da bi u Jasenovac trebalo dovesti "svetsku komisiju" koja bi utvrdila "pravu istinu".

Bivši predsednik Hrvatske se potom izvinio se svima koje je, kako je naveo, uvredila njegova nesmotrena izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: