CEP: Srbija u ponedeljak otvara dva poglavlja

Srbija će na međuvladinoj konferenciji u ponedeljak, 27. februara otvoriti još dva pregovaračka poglavlja sa EU.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2017.

13:52

CEP: Srbija u ponedeljak otvara dva poglavlja
Thinkstock

Biće otvorena poglavlja 20: Preduzetništvo i industrijska politika i 26: Obrazovanje i kultura, saopštio je Centar za evropske politike.

Oba pregovaračka poglavlja su među najmanje zahtevnim, jer nema, ili gotovo da nema, pravnih propisa sa kojima Srbija treba da se usklađuje, već se pregovori zasnivaju na „mekom pravu“.

Dok se od poglavlja 26 očekuje da će biti zatvoreno istog dana kada je i otvoreno, to neće biti slučaj sa poglavljem 20, koje će sadržati merilo za zatvaranje. Ovo poglavlje se uglavnom sastoji od političkih načela, smernica i preporuka o industrijskoj politici i razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i od države kandidata zahteva da pripremi viziju i plan razvoja nacionalne industrijske politike i unapređenja poslovnog okruženja za MSP.

"Dok je oblast razvoja MSP strateški dobro zaokružena, potrebno je da Srbija jasnije odredi svoje prioritete u industrijskoj politici, koja je trenutno zastarela i ne sadrži adekvatne mehanizme koji bi obezbedili da država u svakom trenutku zna da li se, u kojoj meri i koliko uspešno ova politika sprovodi. Upravo ovo i jeste merilo za zatvaranje ovog poglavlja," kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a

"Pravo je vreme da se ozbiljno razmisli o novom pristupu za ekonomski razvoj Srbije i strateški osmisli privlačenje stranih direktnih investicija, a ne da, kao do sada, to ide stihijski. Na primer, u privlačenju investicija, često se promovišemo kao zemlja jeftine radne snage što nikako nije dobro, već treba da se fokusiramo i istaknemo druge naše prednosti", zaključuje Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP-a.

Ključna poglavlja za Srbiju poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, bezbednosti i ljudskim pravima, otvorena su u julu 2016. i biće zatvorena među poslednjima, dok eventualni zastoj u ova dva poglavlja može uticati na celokupan tok pregovora. Dodatnu specifičnost naših pregovora predstavlja poglavlje 35 - ostala pitanja, u okviru kojeg se prati normalizacija odnosa s Prištinom, odnosno primena Briselskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: