Sputnjik: Osmanlije bi opet da caruju Balkanom

Turska svoj uticaj u Srbiji najviše ostvaruje u Staroj Raškoj kod muslimana Bošnjaka, u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

08:12

Sputnjik: Osmanlije bi opet da caruju Balkanom
Getty Images

Čak i u Beogradu postoji jedna turska škola, piše "Sputnjik".

Turska je među najagilnijim zemljama koje lobiraju za učlanjenje Kosova i Metohije u Unesko i to je deo njihove strategije neoosmanizma, upozorio je ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Za neupućene, neoosmanizam je nacionalistička, islamistička i panturkistička ideologija koja zagovara obnovu uticaja Osmanske imperije, koja se prostirala na području današnje Republike Turske i na prostorima Zakavkazja, Centralne Azije, Bliskog istoka i Balkanskog poluostrva.

Istoričar Aleksandar Raković saglasan je sa Tanaskovićevom ocenom i dodaje da je turski koncept neoosmanizma razvijao profesor Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, prethodnih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, neoosmanizam je jedan politički i kulturni koncept kojim se uspostavlja "starateljstvo nad nekadašnjim osmanskim prostorima na Balkanu, a posebno nad narodima koji baštine osmansku tradiciju, a to su na Balkanu — Bošnjaci i Albanci“.

"U nizu javnih istupa visokih turskih političara često je isticano jedinstvo Turaka i Bošnjaka s jedne strane, i Turaka i Albanaca sa druge i slali su poruke da Turska nikada neće ostaviti na cedilu svoju zaostavštinu na Balkanu, a to su, kako oni smatraju, bošnjački i albanski narod. S tim u vezi, oni će uvek pružati podršku svojim političkim, kulturnim i verskim namerama i ukoliko bude bilo nekih nesuglasica sa susednim narodima, Turska će uvek gledati da bude na strani onih koje je za sobom ostavila na Balkanskom poluostrvu“, kaže Raković za Sputnjik.

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet“ i pretio da će "onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe“, uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

Kad je reč o Kosovu, Erdogan je u više navrata isticao da je Turska podržavala i da će nastaviti da podržava južnu srpsku pokrajinu, a posebno se "proslavio“ izjavom u Prizrenu koju je posle nespretno pokušavao da demantuje — da je Kosovo njegova druga država.

I bivši premijer Turske i glavni ideolog neoosmanizma Ahmet Davutoglu je u Banjaluci prošle godine dao nekoliko izjava koje su ozbiljno uznemirile hrišćansko stanovništvo u BiH. "Turci su bili oduvek ovde i ostaće u BiH“, "Bosna je onakva kakvu je Alija Izetbegović ostavio“ i "Banjaluka se nikad ne može odvojiti od Sarajeva“, izjave su Davutoglua koje su podigle temperaturu u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: