Uzdrman favorit holandskih izbora, procurile informacije

Holandski desničarski političar Gert Vilders rekao je da će prekinuti kampanju za parlamentarne izbore zbog hapšenja pripadnika njegovog obezbeđenja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.02.2017.

18:21

Uzdrman favorit holandskih izbora, procurile informacije

Vilders je reagovao na novinski tekst u kojem se tvrdi da je taj operativac holandske tajne službe uhapšen zbog sumnje da je odavao poverljive informacije i da je i ranije bio sumnjičen za prekršaje.

Vođa holandske ekstremne desnice napisao je na Tviteru da su "vesti izuzetno zabrinjavajuće" i da će njegova populistička Partija za slobodu "prekinuti javne aktivnosti" do razjašnjenja situacije.

Vilders duže od decenije živi pod policijskom zaštitom i u sigurnim kućama zbog pretnji smrću.

Uhapšeni oficir bio je u timu odgovornom za bezbednost poznatih političara i diplomata.

Parlamentarni izbori u Holandiji zakazani su za 15. mart.

Lider holandske Partije za slobodu Gert Vilders vodi u anketama pred parlamentarne izbore 15. marta.

Mediji prenose da je operativac tajne službe dostavljao podatke pripadnicima marokanske bande u Holandiji.

Lider holandske Partije za slobodu svoju kampanju je započeo prošle nedelje u gradu Spejkenise u blizini Roterdama. Okružen policijom, malom grupom demonstranata i većom grupom novinara, delio je letke i slikao se sa svojim pristalicama.

"Ovi izbori su sigurno istorijski. To je izbor koji će Holanđani moći da naprave 15. marta, bilo da odluče da daju svoju državu drugima sve više ili da je vrate sebi. Da učinimo Holandiju ponovo našom," izjavio je on tada i obećao da će se izboriti sa "marokanskim ološem" koji, po njemu, čini ulice u njegovoj zemlji nebezbednim.

Kako je ranije AP preneo, Vilders je pozvao Holandiju, koja je jedna od država osnivača EU, "da bude ponovo nezavisna, da izađe iz EU".

"EU vidim kao staro Rimsko carstvo koje prestaje da postoji. To će se desiti", rekao je on.

AP podseća da je njegova stranka ozbiljan kandidat da pobedi na izborima, pošto većina anketa pokazuje da ima veću podršku u odnosu na druge partije i ukazuje da bi nakon Bregzita mogao uskoro da usledi i Negzit, odnosno izlazak Holandije iz EU.

Vilders nije saglasan s onima koji kažu da će Holandija da izgubi mnogo novca izlaskom iz EU i da će biti manje atraktivna investitorma.

Prema njegovom mišljenju, Holandija će uštedeti milijarde evra koje je davala u fondove EU.

AP navodi da su u proteklih nekoliko godina građani Holandije dva puta glasali na referendumu protiv predloga EU.

Podrška Vildersu je počela da raste nakon što je u decembru prošle godine bio proglašen krivim pred sudom zbog diskriminacije i širenja govora mržnje protiv Marokanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: