Britanac izveo sajber napad na Dojče telekom

Britanac (29) uhapšen je u Londonu po nalogu Nemačke zbog sumnje da je izvršio sajber napad na Dojče telekom, saopštila je nemačka policija.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

12:33

Britanac izveo sajber napad na Dojče telekom
Thinkstock

Nemačka kriminalistička policija saopštila je da je uhapšeni osumnjičen za sajber napad na internet ruter u novembru zbog kojeg više od milion korisnika Dojče telekoma nije imalo pristup internetu.

Tužioci koji vode slučaj rekli su da je napad "veoma težak slučaj kompjuterske sabotaže" kojim je ugrožena značajna komunikacijska infrastruktura.

Osumnjičeni koji je juče uhapšen na londonskom aerodromu navodno je planirao da hakuje ruter kako bi ga integrisao u svoju "botnet" mrežu koja se koristi za sajber kriminal. Mrežu "botnet" čine brojni kompjuteri povezani internetom kako bi izvršavali različite zadatke poput slanja spem poruka ili krađe podataka, a da vlasnici tih kompjutera nisu toga svesni.

Nemački tužioci rekli su da je Britanac navodno ponudio da proda svoj "botnet" na takozvanom "darknetu", nevidljivom delu interneta koji se često koristi za razne ilegalne radnje poput DDoS napada.

DDoS napad je pokušaj da se određeni onlajn sadržaj učini nedostupnim istovremenim pristupom velikog broja virtuelnih korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: