CG očekuje da u maju postane punopravna članica NATO

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je da je Crna Gora dobila garancije da će Senat SAD ratifikovati Protokol o pristupanju NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

23:27

CG očekuje da u maju postane punopravna članica NATO
Foto: Thinkstock

Osim toga, on je izrazio očekivanje da će njegova zemlja postati punopravna članica Alijanse na samitu, koji će biti održan 24. i 25. maja u Briselu.

"Očekujemo da budemo primljeni u NATO na narednom samitu krajem maja. Realno je očekivati da se sve procedure do tada završe", rekao je Darmanović u intervjuu za Rojters.

On je, na taj način, odbacio spekulacije da američki Senat neće ratifikovati taj protokol jer administracija predsednika Donalda Trampa želi da poboljša odnose sa Rusijom.

Darmanović tvrdi da je Crna Gora dobila garancije i predstavnika republikanaca i predstavnika demokrata u Senatu "da će se protokol ratifikovati 100 odsto".

"Razumemo da predsednik Tramp želi da napravi određene pomake u odnosima sa Rusijom, posebno u borbi protiv terorizma, ali ne vidimo znake žrtvovanja osnovnih američkih nacionalnih interesa", ocenio je Darmanović, koji je bio ambasador Crne Gore u Vašingtonu od 2010. do 2016. godine.

Britanska agencija tvrdi da se Moskva protivi širenju NATO na Zapadnom Balkanu i podseća da su crnogorske vlasti prošle nedelje saopštile da poseduju dokaze da su državne strukture Rusije umešane u plan da se zbaci crnogorska vlada na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, kako bi se sprečilo učlanjenje Crne Gore u NATO, što Kremlj demantuje.

Upitan šta je moglo motivisati Rusiju da zbaci crnogorsku vladu, Darmanović smatra da Rusija ne želi da celi Jadran i Mediteran bude pod NATO štitom, ali, kako je naveo, možda i novo geopolitičko oblikovanje na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Rusija pokušava da pošalje poruku drugim zemljama u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO.

"Punopravno članstvo u NATO će promeniti situaciju. Nije isto živite li pod članom pet ili ne", ocenio je Darmanović govoreći o mehanizmu kolektivne odbrane NATO i principu da se napad protiv jedne članice saveza smatra napadom na sve.

Sporazum o učlanjenju Crne Gore do sada su ratifikovale 24 članice NATO, podseća RTCG.

"To treba da urade još SAD, Španija, Kanada i Holandija, koje nisu zbog proceduralnih razloga", naveo je Darmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: