"Nacionalistički napad na srpski list u Hrvatskoj"

Redakcija političkog nedeljnika Srba u Hrvatskoj Novosti ukazala je na novi napad na slobodu govora i štampe i nasrtaj na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

12:28

Foto: Thinkstock

Nedeljnik, koji se finansira iz hrvatskog budžeta, navodi u saopštenju da ultrakonzervativna organizacija "U ime obitelji" traži gašenje lista, kazneni progon novinara, urednika i izdavča.

To udruženje je nedavno održalo konferenciju za novinare na kojoj je predstavilo "Izveštaj o zlouporebi budžetskog novca namenjenog srpskoj nacionalnoj manjini" i zatražilo od državnih organa gašenje ovog lista.

"Na konferenciju i u 'Izveštaju' su iznete neistine i zlonamerne optužbe da nedeljnik Novosti svojim pisanjem vređa Republiku Hrvatsku i 'širi mržnju, netoleranciju i netrpeljivost prema vežinskom hrvatskom narodu'", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, članovi organizacije "U ime obitelji" su optužbe izneli i u brojnim medijima, a pokrenute su i digitalne peticije i organizovano zasipanje mejlovima Savet aza nacionalne manjine.

"Reč je o opasnoj i orkestriranoj defamacijskoj kampanji sa nacionalističkih i ksenofobnih pozicija kojom se novinari Novosti žele označiti kao državni naprijetalji i nacionalni izdajnici, te usmeriti bes na Srpsko narodno veće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u celini", navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, grubi napad na slobodu i Ustavom garantovana prava odvija se u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, koji se odvija u poslednjih godinu dana.

"Slične kampanje već su pokretane protiv Agencije za elektroniske medije, Hrvatskog audiovizuelnog centra i neprofitnih medija čiji je model finansiranja ukinut upravo na inicijativu udruženja U ime obitelji. Ista organizacija poslednjih godina svojim agresivnim kampanjama je najviše doprinela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu", navodi se.

"Novosti" su dobile priznanje i podršku stručnjaka iz regije, a Hrvatsko novinarsko društvo je osudilo hajku, koja je ocenjena kao "vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: