"Rusi rade za Srbe, žele da ulože 'svojevrsni veto'"

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe" uputili su otvoreno pismo Savetu za primenu mira (PIK) u BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

12:24

Tanjug

Oni u pismu ocenjuju da je, kako je navedeno, Rusija ponovo potvrdila da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama obezbeđuje pravo na pravdu i istinu.

"Ruski veto u Savetu bezbednosti UN, uložen na predlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtev Srbije, bio je veto protiv čovečanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde i Haškim tribunalom. Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni veto, zloupotrebljavajući PIK i intervenišući u ime Srbije", piše u saopštenju.

U Sarajevu će se danas, na zahtev ambasadora Rusije Petra Ivancova, održati vanredna sednica PIK-a povodom krize u BiH koju je izazvala najava da će pred Međunarodnim sudom pravde biti podnet zahtev za reviziju oslobađajuće presude po tužbi BIH protiv Srbije zbog genocida.

Dva udruženja su pozvala ostale zemlje članice PIK-a da podrže pravo žrtava da pravdu i stinu traže pred Međunarodnim sudom pravde.

"Licemerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustavljati procese protiv odgovornih tako što se sprečavaju naši zastupnici i postupak revizije pred MSP", navodi se u saopštenju.

Predstavnici ova dva udruženja traže od ostalih predstavnika zemalja članica PIK-a, ne samo da, kako su ocenili, odbiju ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka revizije, već da se javno opredele i tako pokažu da "žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine".

"Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga podržite nas", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: