Palata pravde kao muzeji, mesecima čeka da dođu majstori

Iako je najavljeno pre šest meseci, renoviranje Palate pravde do sada nije počelo.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

16:53

Palata pravde kao muzeji, mesecima čeka da dođu majstori
Foto: Tanjug

Iz zgrade je u avgustu iseljeno više od hiljadu zaposlenih, koji su sa sobom odneli više desetina hiljada predmeta.

Danas su oni u više zgrada u Beogradu gde su iseljeni beogradski sudovi. Tada je rečeno da radovi počinju u septembru. Pet meseci kasnije, nema ni radnika, nema ni radova.

Upravo kada je televizija B92 najavila prilog o tome šta se dešava sa rekonstrukcijom Palate pravde, stigla je informacija iz Ministarstva pravde da je ugovor potpisan. Tačno 171 dan od izjave ministarke Nele Kuburović da radovi na rekonstrukciji počinju u oktobru 2016. godine.

"Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je sa predstavnicima Konzorcijuma "Gradina - Termoinženjering" iz Beograda ugovor o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade "Palate pravde" u Beogradu, koja će trajati dve godine i čija će vrednost iznositi 16 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke", navodi se.

A na pitanje zašto sve kasni odgovora nema. U Ministarstvu pravde nezvanično kažu "Moralo je sve da se raščisti pre početka radova", dok u građevinskom preduzeću Gradina nisu želeli pred kamere B92, a nisu imali ni objašnjenje da li priprema terena za rekonstrukciju nekog objekta može da traje skoro šest meseci. Za to vreme advokati, sudije i tužioci rade u četiri zgrade.

Od kada su sudovi i Tužilaštva počeli da rade 1971. u Palati pravde, ta zgrada nikada nije bila renovirana, a tokom decenija su oštećena stepeništa, zidovi, inventar i rekonstrukcija je bila neminovna.

Međutim, za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbije pitanje je zašto se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama, već se sve prepušta kreditoru, u ovom slučaju Evropskoj investicionoj banci?

Ranije je najavljeno da bi rekonstrukcija Palate pravde trebalo da traje dve godine, što znači da, ako bi se poštovali svi rokovi, ova zgrada bi ponovo bila useljena početkom 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: