Svetska banka za 17.000 mesta za decu u vrtićima

Svetska banka će podrškom od 47 miliona evra obezbediti dodatnih 17.000 dece u predškolskim ustanovama u Srbiji, saopštila je ta finansijska institucija.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

14:55

Svetska banka za 17.000 mesta za decu u vrtićima

Pomoć Srbiji je dodeljena u okviru pojekta Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje (IPOIV) kojim se obezbeđuje novac za povećanje broja predškolskih ustanova i rad kvalifikovanih vaspitača, a pojedine opštine dobijaju i donacije za smeštaj dece iz ugroženih grupa.

"Srbija se pridružila vodećim zemljama u svetu koje su posvećene ranom razvoju dece finansirajući aktivnosti koje će doprineti boljem uspehu dece, povećati na dug rok konkurentnost srpske privrede, njenom rastu i otvaranju novih radnih mesta", navodi se u saopštenju Svetske banke.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim je istakao da "činjenica da 25 odsto dece širom sveta nema priliku da se razvija predstavlja globalnu krizu koja preti da mlade zarobi u siromaštvu i pre nego što proslave peti rođendan".

Svetska banka je navela da je tek svako drugo dete u Srbiji obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

"Čak i kad je reč o deci starijoj od četiri godine pohađanje predškolskih ustanova u Srbiji je malo u odnosu na cilj od 95 odsto koji je Evropa sebi postavila da postigne do 2020. godine. U većini zemalja Evropske unije između 85 i 100 odsto dece pohađa predškolske ustanove", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i da dostupnost predškolskog obrazovanja nije pravična u Srbiji jer dok više od 80 odsto dece iz dobro stojećih porodica pohađa obdaništa, manje od 10 odsto njih iz siromašnih ide u predškolske ustanove, a kad je reč o Romima tek njih šest odsto je u obdaništu.

"Projekat inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja rezultat je partnerstva Svetske banke i Novak Đoković fondacije. Kroz ovo partnerstvo prožima se ogromno znanje Svetske banke i njeni brojni programi ranog razvoja dece sa posvećenošću srpskog teniskog šampiona Novaka Đokovića da se po celom svetu promovišu socijalne i ekonomske koristi ranog razvoja dece", navela je Svetska banka.

Svetska banka trenutno u Srbiji sa oko 1,6 milijardi dolara podržava inkluzivni razvoj i otvaranja novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: