Ukinuta zabrana nošenja vela u turskoj vojsci

Turske vlasti ukinule su zabranu nošenja vela za žene koje služe kao oficiri ili podoficiri u vojsci, javila je provladina novinska agencija Anadolija.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

13:33

Default images
Foto: GettyImages

Ta mera je simbolično značajna zbog statusa turske vojske kao zaštitnika sekularnosti od kada je Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine osnovao Republiku Tursku.

Odluka se odnosi i na studentkinje u vojnim školama.

Žene mogu ako žele da nose maramu "iste boje kao uniforma" bez šara i tako da im ne pokriva lice, prenela je agencija pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Mera se odnosi na oficire, na oficire i podoficire pod ugovorom i na kadete, dodala je agencija.

Ministarstvo odbrane već je u novembru prošle godine ukinulo zabranu nošenja islamskog vela za civilno osoblje u vojsci.

Nekoliko meseci ranije zabrana nošenja vela ukinuta je za žene koje služe u policiji.

Kritičari presednika Redžepa Tajipa Erdogana optužuju ga da želi da islamizira tursko društvo.

Njegova vlada dozvolila je nošenje vela na univerzitetima i u parlamentu i u poslednje dve godine u javnoj službi i u gimnazijama, na nezadovoljstvo pristalica Ataturkove sekularne Republike.

Turska vojska dugo je bila uporište sekularnosti u Turskoj, ali je njen politički uticaj znatno opao od propalog puča 15. jula prošle godine, posle koga su usledile čistke u redovima vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: