Južni Sudan zahvata glad, papa Franja traži hitnu pomoć

Papa Franja zatražio je hitnu humanitarnu pomoć za ljude Južnog Sudana koji gladuju, rekavši da su milioni možda osuđeni nasmrt zbog gladi.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

12:51

Južni Sudan zahvata glad, papa Franja traži hitnu pomoć
Foto: GettyImages

"Sada, više nego ikada ranije, trebalo bi da postoji posvećenost da svi nešto doprinesu, ne samo kažu", rekao je pred desetinama hiljada ljudi na trgu sv. Petra u Vatikanu.

Od 2013. godine u Južnom Sudanu besni građanski rat za koji je Papa rekao da je bratoubilački.

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir, čija vlada je u ponedeljak proglasila stanje gladi, obećala je organizacijama za pomoć bezbedan pristup do pogođenih građana.

Ujedinjene nacije saopštavaju da nisu mogli da priđu nekim od najgore pogođenih područja iz bezbednosnih razloga.

Južni Sudan zahvatila je suša koja je Somaliju skoro vratila u stanje masovne gladi 2011. godine, a tom prilikom je život zbog gladi izgubilo preko 260.000 ljudi.

UN su saopštile da je u Jemenu, Južnom Sudanu, Somaliji i Nigeriji skoro 1.4 miliona dece na rubu smrti zbog gladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: