Kurc: Trampov početak mandata zabrinjava

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan izjavio jeda prve nedelje mandata američkog predsednika Donalda Trampa daju povod za zabrinutost.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2017.

08:37

Kurc: Trampov početak mandata zabrinjava
Foto: Tanjug

Na konstataciju da je austrijski kancelar Kristijan Kern prilikom posete Srbiji rekao da bi odlaganje prijema Srbije u EU bilo greška i na pitanje zašto se takve jasne reči ne čuju i od njega, Kurc odgovara:

"Kada se mogao čuti suprotan stav od mene? Ja sam se i prošle nedelje, prilikom posete Srbiji i Makedoniji založio da te zemlje moraju imati skoriju evropsku perspektivu. Čak mi je srpski premijer zahvalio što sam najveći podržavalac u EU."

Kada je reč o SAD on je upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa sa Iranom, kao i komplikovanja situacije na Bliskom istoku.

"Ono što smo prvih nedelja videli definitivno povod za zabrinutost. Pogoršanje odnosa sa Iranom, posebno dovođenje u pitanje ili poništavanje sporazuma o nuklearnom naoružanju smatram ekstremno negativnim, i to ne samo za region, već i šire", naglasio je šef austrijske diplomatije u intervjuu za austrijsku agenciju APA.

Kurc, koji je danas pred Savetom bezbednosti UN govori kao predsedavajući OEBS-u, poručuje da zabrana ulaska ne dovodi do bolje bezbednosti, već predstavlja samo diskriminaciju čitavih država i verskih zajednica.

Prema pitanju Bregzita on je izrazio razumevanje za pojedine stavove Velike Britanije, na primer u vezi borbe protiv ilegalne migracije.

Međutim ističe da Evropska unija u pregovorima o istupanju mora prikazati jedinstveni stav.

Kurc naglašava da je važno da u EU postoji dobra saradnja, jer posebno male države profitiraju od snažne Evrope.

Evropa, prema njegovim rečima, uzdrmana je referendumom u Velikoj Britaniji i migrantskom krizom, pa je potrebno sada učiniti sve da ona ponovo dobije na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: