Hodžaj: Posle 20 godina Beograd nije spreman da...

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da će Priština ispuniti dogovor o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2017.

08:22

Default images

"To je u našem interesu i u interesu srpske zajednice na Kosovu, da imaju telo koje ih može podupirati, koordinirati, koje im može poboljšati život i pomoći im u integraciji u državne strukture Kosova, u politiku, ekonomiju, društvo", rekao je Hodžaj za N1.

Kako kaže, ta zajednica mora biti stvorena prema osnovama Briselskog sporazuma i prema odlukama kosovskog ustavnog suda.

"U Beogradu ponekad neki ljudi daju pogrešan narativ oko svrhe ove zajednice", rekao je on, ponovivši da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja.

Govoreći o reakcijama EU kad je reč o vozu koji je trebalo da ide na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica, Hodžaj smatra da je predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini učinila pravi potez pozvavši na sastanak predsednike Tomislava Nikolića i Hašima Tačija, kao i premijere Isu Mustafu i Aleksandra Vučića.

On tvrdi da Prištini nije u interesu da ima stalne tenzije sa Beogradom.

"Ono što je Mogerini uradila na oba sastanka jeste da je poduprla obe strane da smire situaciju", rekao je Hodžaj.

Odgovarajući na pitanje o kapacitetima pravosuđa na Kosovu da se bavi ratnim zločinima, pogotovo počinjenima od strane tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, Hodžaj tvrdi da Priština ima volju da normalizuje odnose sa Beogradom i da se suoči sa prošlošću.

"Ali pravo pitanje je zašto Beograd 20 godina nakon rata nije spreman da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo na Kosovu. Tako da bi priznavanje kosovske države bio prvi korak ka pomirenju. Ne mislim da bismo, ako Srbija još ne prihvata nezavisnost Kosova, mogli promeniti odnose između Beograda i Prištine", zaključio je Hodžaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: