Đukić Dejanović o abortusu: Problem ne jenjava, već raste

U Srbiji ne postoji registar prekinutih trudnoća, jer se abortusi uglavnom obavljaju u privatnim klinikama, kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2017.

16:01

Đukić Dejanović o abortusu: Problem ne jenjava, već raste
Foto: B92

Kako je rekla, "problem ne jenjava već raste".

Iznoseći podatak da deset odsto žena ima problem sa sterilitetom, Đukić Dejanovićeva je ukazala da država čini velike napore da se situacija u populacionoj politici poboljša.

"Pravo na abortus žena je isključivo njeno pravo i niko nikad neće smeti da u to dirne, jer mi žene nećemo to dozvoliti. S druge strane, treba raditi na obrazovanju žena, da porodicu i rađanje planiraju putem sopstvene volje, a ne zbog neželjene trudnoće", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Đukić Dejanovićeva je iznela svoj stav i po po pitanju surogat materinstva, rekavši da bi ženama koje ne mogu na drugi način da ostvare roditeljstvo, zakon trebalo da omogući da bude surogat majka.

“Ali upozoravam na sve one specifičnosti, formalno pravne, medicinske, pa i etičke prirode na koje treba obratiti pažnju kada se takva akta donose”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je ukazala da su demografski podaci zabrinjavajući i da nas je svake godine sve manje. Samo od dvehiljdite do danas manje nas je za pola miliona ljudi.

“Obrazlažući novi segment rada u vladi, i premijer je krenuo od podatka da se na hiljadu osoba rodi nešto više od devet, a umre skoro 15 ljudi. U 2016. godini bilo je 38.000 ljudi manje u odnosu na prethodnu godinu, a veliki broj opština karakterišu depopulacioni trendovi”, ukazala je ministarka.

Uz podatak da je prosečna starost iz godine u godinu sve veća, a trenutno je 42,7 godina, jasno je, kaže, da država mora da preduzme značajne korake da se to promeni.

Ne može biti nikakvo olakšanje činjenica da ovakvi trendovi postoje i u mnogim zemljama Zapadne Evrope, dodala je Đukić Dejanovićeva.

Ona je istakla da je država napravila veliki korak finansirajući treći pokušaj vantelesne oplodnje, što, navodi, ne čine ni mnogo ekonomski razvijenije zemlje.

Podaci kažu da je prošle godine bilo 4.616 biomedicinski potpomognutih oplodnji, dok je Republički zavod za zdravstveno osiguranje sklopio ugovore sa 11 privatnih i pet državnih institucija koje na tome rade.

Govoreći o razlozima zbog kojih se žene odlučuju da ne rađaju, Đukić Dejanovićeva je kazala da je, pored ekonomskih, dominantan razlog i nesigurnost u partnera.

Prema Đukić Dejanovićevoj, to znači da bi trebalo staviti funkciju oca u fokus i da se kombinuju tradicionalni obrasci ponašanja sa modernim trendovima, jer savremene žene nisu rasterećene.

Kako bi se pomoglo budućim roditeljima, ona je ukazala da se sprovodi veliko istraživanje u kome će se testirati oko 5.000 zaposlenih u preko 160 opština.

Radiće se na svesti poslodavaca da su potencijalni i budući roditelji najbolji radnici i da bi trebalo videti kako ih oni mogu stimulisati, kroz veći stepen razumevanja, tako što će skratiti radno vreme, otvoriti mogućnosti za rad od kuće…

Ona je istakla i da će se u 2017. godini u četiri opštine sprovoditi pilot -rojekti, i to u jugoistočnoj Srbiji, Vojvodini, centralnoj Srbiji i u jednoj perifernoj opštini blizu velikog grada kako bi se videlo koje su to specifičnosti,koje vlada treba da uvaži.

Kao pozitivno, Đukić Dejanovićeva je navela da postoje opštine i gradovi koji su već sami počeli da sprovode mere iz Strategije iz 2008. godine, a tiču se poboljšanja nataliteta.

Ona je danas na sednici SKGO pozvala lokalne samouprave da predlažu svoja rešenja i dodala da će u dogovoru sa njima predlagati zakonska rešenja u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: