Dačić u Sloveniji: Dobri odnosi dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Sloveniji, na poziv svog slovenačkog kolege Karla Erjaveca.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2017.

23:49

Dačić u Sloveniji: Dobri odnosi dve zemlje

Tom prilikom istaknuti su odlični odnosi dve zemlje, sa izuzetnim rezultatima u ekonomskoj sferi.

Zajednički je konstatovano da se intenzivan dijalog dve države odvija na svim nivoima i potvrdjeni su zajednički interesi i jačanje privredne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Slovenačka strana izrazila je zadovoljstvo zbog uspešnog sprovodjenja Sporazuma o sukcesiji, što je za Sloveniju jedno od najvažnijih pitanja u bilateralnim odnosima.

Dačić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Erjavecom, naglasio da je u poslednjih nekoliko godina došlo do velikog napretka u političkim odnosima Srbije i Slovenije i da je podignut nivo saradnje, a da su dokaz za to veoma česti bilateralni susreti.

Rekao je i da je ustanovljena praksa zajedničkih sednica dve vlade koje se održavaju svake godine, i da će sledeća biti u Sloveniji.

"Važno je istaći da ćemo podržavati jedni druge gde možemo. Mi još nismo članovi EU, ali uvek ćemo biti pozitivno opredeljeni ka predlozima i stavovima Slovenije, bilo da je reč o nekim kadrovskim pitanjima, predlozima za kandidature u Medjunarodne organizacije, ali i kada je reč o nekim drugim pitanjima kao što su razni bilateralni problemi", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije sastao se i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsednikom Narodne skupštine Milanom Brglezom i predsednikom Vlade Mirom Cerarem.

Organizovana je i poseta Gradskoj kući i susret sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji u Ambasadi Srbije.

Sa slovenačkim zvaničnicima ministar Dačić razgovarao je o unapredjenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj saradnji, sukcesiji, evrointegracijama, migracijama, situaciji u regionu Zapadnog Balkana i odnosima sa susednim državama.

Razmatrane su i mogućnosti zajedničkog učešća na trećim tržištima.

Trgovinska razmena izmedju dve zemlje dostigla je milijardu evra i svake godine beleži rast, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je Slovenija Srbiji deveti na svetu partner po spoljnotrgovinskoj razmeni, a Srbija Sloveniji šesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: