Miščević: Manjine nisu kamen spoticanja nego prednost

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da su prava nacionalnih manjina bila mnogo godina u velikoj meri zanemarivana.

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2017.

11:02

Miščević: Manjine nisu kamen spoticanja nego prednost
Foto: Tanjug

Osim toga, kako kaže, pozitivni rezultati u toj oblasti ne mogu doći preko noći.

"Ponekad rezultati neće moći da se osete odmah sutradan nakon što neka mera bude usvojena. Uvek treba imati u vidu da akcioni planovi nisu kraj, već početak puta u donošenju odgovarajućih mera", kazala je Miščević u Novom Sadu na skupu "EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji".

Dodala je da su oblasti obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina "kamen spoticanja" u ovoj fazi pregovora i predmet posebne pažnje susednih država.

"Volela bih da se nacionalne manjine ne pominju kao kamen spoticanja, već kao bilateralna veza. Nacionalne manjine su najveći promoteri evropskog puta Srbije. To je prednost, a ne prepreka", kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, "višedecenijska nepravda" o dostupnosti udžbenika na maternjem jeziku biće uskoro ispravljena i to će biti "tačka dobrog razvoja".

Ukazala i da će u budućnosti biti jako mnogo govora o demokratskoj participaciji nacionalnih manjina.

"Ove teme će ući u fokus i prilikom rasprave o izmenama Zakona o nacionalnim savetima i Zakona zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina", rekla je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Pomoćnik zaštitnika građana za nacionalne manjine Robert Sepi rekao je da u Srbiji ne postoji normativno definisana manjinska politika i dodao da je usvajanje akcionog plana prilika da se ta problematika uredi.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da su manjine "most ali često i kamen spoticanja u pregovaračkom procesu podsetivši da se "u nekoliko navrata to dešavalo".

"Setimo se, 2012. godine Rumunija je blokirala članstvo Srbije u EU zbog pitanja statusa vlaške manjine, pa je potpisan sporazum da će se to pitanje rešavati. Kasnije, u dva navrata od strane Hrvatske je blokirano otvaranje poglavlja, a blokada je bila najavljena i od strane Bugarske", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ako se manjine ne osećaju sigurno u Srbiji, onda se neće osećati ni pripadnici većinskog naroda.

Na okruglom stolu, koji je organizovao Centar za regionalizam, uz podršku nemačke fondacija "Hans Zajdel" (Hanns Seidel) govorila je i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: