Vučić i Nikolić danas u Beogradu sa Ivanićem i Dodikom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Beogradu sa Mladenom Ivanićem i Miloradom Dodikom.

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2017.

07:00

Vučić i Nikolić danas u Beogradu sa Ivanićem i Dodikom
Foto: Tanjug

Njih četvorica će razgovarati o najavljenom podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Vučić je u ponedeljak najavio da će o tome razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS i da je važno da se "sa svima trezveno razgovara i da se spusti lopta".

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i lideri stranaka koje čine Savez za promene najavili su izlazak iz koalicije na nivou BiH ako bude podnet zahtev za reviziju i upozorili da će Parlamentarna skupština BiH ostati bez parlamentarne većine.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić za 23. februar je zakazao sednicu Predsedništva BiH. O reviziji presude iduće nedelje trebalo bi da raspravlja i Skupština RS.

Medjunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: