Tenzije u Ekvadoru zbog rezultata predsedničkih izbora

Brojanje glasova na predsedničkim izborima u Ekvadoru ušlo je u treći dan s razmenom teških reči o neregularnosti izbora.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 21.02.2017.

16:59

Tenzije u Ekvadoru zbog rezultata predsedničkih izbora
Foto: GettyImages

Kandidatu vladajuće stranke Lenjinu Morenu, koji je bio potpredsednik odlazećem predsedniku Rafaelu Korei, malo nedostaje za pobedu u prvom krugu, pošto je na više od 92 odsto obrađeno glasova, osvojio nešto više od 39 odsto, dok je za pobedu u prvom krugu potrebno je 40 odsto glasova izašlih birača.

Konzervativni kandidat i bivši bankar Giljermo Laso ima 28 odsto.

Ovo je prvi put u skorijoj istoriji da ekvadorske vlasti nisu proglasile pobednika u izbornoj noći, zbog čega su Laso i njegove brojne pristalice počele da optužuju vlast za pokušaj prevare, ali nisu izneli nikakve dokaze ili nepravilnosti.

U ponedeljak uveče se stotine pristalica Giljerma Lasa okupilo po jakoj kiši ispred zgrade izborne komisije drugu noć zaredom, zahtevajući da se potvrdi održavanje drugog kruga izbora, predviđenog za april.

Moreno, koji je bio potpredsednik Ekvadora od 2006. do 2013. godine, ubeđen je da je pobedio, ali je rekao da će poštovati konačne rezultate, bez obzira na ishod.

"Meni je frapantno da gubitnik poziva na nasilje. Ovo se ne sme tolerisati. Mi smo miroljubiva nacija i želimo da nastavimo u tom smeru", rekao je Moreno u ponedeljak uveče.

Širom Latinske Amerike pažljivo prate izbore u Ekvadoru, na kojim levičarska stranka Rafaela Koreje pokušava da se održi na vlasti u vreme uspona desnice koja je u proteklih 18 meseci došla na vlast u Argentini, Brazilu i Peruu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: