Putin priznao dokumenta Donjecka i Luganska:Poruka Zapadu?

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji verifikuje identifikaciona dokumenta stanovnika samoproglašenih republika Donjecka i Luganska.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

08:10

Putin priznao dokumenta Donjecka i Luganska:Poruka Zapadu?
Foto: Gettyimages

“Priznavanje ovih dokumenata je poruka Zapadu, Mekejnu, Ukrajini, da su ovo sada naši ljudi i da imamo svako pravo da ih branimo ovim potpisom Vladimira Putina”, rekao je analitičar Zak Novak, Amerikanac, koji je dve godine proveo u istočnoj Ukrajini, a trenutno radi u “Novorusija Tudej” pres centru.

Međutim, kako prenosi “Sputnjik”, dekret ne daje stanovnicima Donjecka i Luganska rusko državljanstvo, već im je data samo mogućnost da pređu na rusku teritoriju ukoliko to žele.

Kao odgovor na dekret, Kijev je saopštio da predstavlja “krešenje međunarodnog prava”.

“Svi znamo mnogo dobro šta to znači i da Porošenko strahuje da je Rusija tu da nas zaštiti. Ovo će pojačati pritisak na EU i Porošenka da prestanu da bombarduju, da zaustave terorizam, prestanu da ubijaju našu decu i krše Minski sporazum koji su svi potpisali”, rekao je Novak.

Novak je dalje govorio upravo o tom sporazumu i o tome da li je on održiv. Kaže da ne veruje u to “zato što Ukrajina to ne želi i da će uraditi sve da ga prekrši”.

Kremlj je saopštio da je Putin potpisao dekret koji priznaje lične kartne, izvode iz matične knjige, registarske oznake, kao i još neka dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: