"Euleksu dokazi kucaju na vrata, a nema ko da otvori"

U slučaju kidnapovanja novinara prištinskog Jedinstva i dopisnika Politike Ljubomira Kneževića, kao i radnika RTV Priština Mila Buljevića postoje dokazi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.02.2017.

21:15

Default images
Getty Images

To ističu frankfurtske Vesti povodom tvrdnje šefice Euleksa Aleksandre Papadopulu da ta misija "nema dostupnih informacija".

Unmik je Vestima dostavio potvrdu da je Euleks o slučaju Knežević zvanično i dodatno obavešten 17. aprila 2014. godine, a o slučaju Buljević 2. aprila 2014. godine.

“Ne postoje "tajna" dokumeta, niti arhive Unmika o istragama nestalih i ubijenih na Kosovu koje nisu dostupne Euleksu“, ističu iz Unmika.

Ukazuju da ni jedna ni druga misija nisu privele pravdi ijednog osumnjičenog za ubistva i kidnapovanja 12 novinara i medijskih radnika tokom i nakon rata na Kosovu.

Vesti, međutim, podsećaju da je Savetodavna komisija za ljudska prava UN počela sa radom 2008. u vreme kada je Unmik predao sva istražna dokumenta, odnosno mandat vladavine prava Euleksu.

List objašnjava da je cilj komisije bio da prima žalbe porodica koje su tvrdile da UN na Kosovu nije učinio ništa da istraži ubistva i nestanke njihovih najbližih.

Kada je komsija počela sa radom, dokumenta Jedinice za nestale osobe i pravnog odeljenja Unmika bila su već predata odeljenju za ratne zločine u Euleksu, pa da bi donela zaključke Savetodavna komisija za ljudska prava je morala da ih ponovo zatraži nazad.

Komisiji su se uglavnom žalili Srbi, a među njima i porodice četvorice novinara i medijskih radnika koji su nestali i ubijeni na Kosovu.

“Istražna dokumeta u apsolutnoj većini slučajeva nestalih osoba, koje je komisija analizirala su dobijena od od Euleksa, uglavnom iz njihovog Odeljenja za istragu ratnih zločina. Bez obzira na zaključke Savetodavne komisije koje su javno objavljenja i sadrže i pregled istraga sa detaljima o mogućim osumnjičenima, Euleks ima ili originale ili kopije tih dokumeta“, tvrde za Vesti radnici nekadašnjeg sekretarijata komisije.

Te tvrdnje su u suprotnosti sa izjavom šefice Euleksa Aleksandre Papadopulu koja je na nedavno održanoj OEBS-ovoj konferenciji o bezbednosti novinara da u četiri slučaja kidnapovanih i ubijenih naših kolega, između ostalih i Kneževića i Buljevića, nemaju dostupnih informacija.

Činjenica da je Savetodvna komisija, donoseći mišljenje po žalbi Milove sestre Ljubice 2013. godine koristila upravo podatke dostavljene iz Euleksa, otvara mnoga pitanja. Pre svega, da li iz arhive Euleksa "nestaju" dokumenta, konstatuju Vesti.

Nakon što je komisija donela mišljenje da Unmik nije sproveo efikasnu istragu i zatražila od Specijalnog predstavnika da se javno izvini porodici (Buljević) i podstakne Euleks da sprovede efikasnu istragu, on je porodici uputio svoju odluku 6. januara 2014. godine. Nešto kasnije, 2. aprila 2014. i Euleksu je poslao obaveštenje istog sadržaja“, kaže za Vesti dostavljajući izvode, Andrej Antonov, zadužen za pitanja Savetodavne komsije u Unmiku.

Nema u Euleksu, ali ima na internetu, zaključuje list predstavljajući dokumenta i internet linkove do izvoda iz istraga koje sadrže detalje o okolnostima nestanka novinara Kneževića i Buljevića, ali i Aleksandra Simovića i Marjana Melonašija.

List ukazuje da se u slučaju Buljevića opisuje kako su ga u sred dana u sred Prištine 25. juna 1999. napale osobe u unifirmama OVK i u nesvesti ga, zajedno sa M.J. ubacili u džip. Očevidac navodi da su M. J. izbacili iz auta 50 metara dalje.

Vesti ističu da dok šefica Euleksa kaže da nema dostupnih inforormacija u i slučaju Kneževića, one su dostupne "na zvaničnom internet domenu Unmikove Savetodavne komisije za ljudska prava".

U njima se navode dva moguća počinioca, a u drugim policijskim dosijeima date su dodatne reference na bar još devetoro mogućih osumnjičenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: