Nova poglavlja u ponedeljak? Malta: Nije sigurno

Srbija bi u ponedeljak mogla da otvori još dva poglavlja za pristupanje EU. Jadranka Joksimović za B92 kaže da bi mogla da budu otvorena poglavlja 20 i 26.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

16:08

Nova poglavlja u ponedeljak? Malta: Nije sigurno
Foto: Tanjug

Ipak, iz Malte, zemlje koja predsedava Uniji, poručuju da još ništa nije sigurno.

Briselsko zeleno svetlo za Srbiju bi moglo da zasvetli već u ponedeljak. Ministarka zadužena za evrointegracije za B92 kaže da očekuje otvaranje dva poglavlja.

"Očekujem otvaranje poglavlja 26, za koje smo i ranije bili spremni, i poglavlje 20 koje se tiče preduzetništva i industrijske politike. Mislim da je to realno, baš kao i poglavlje 29, carinska unija je na dnevnom redu. Neke zemlje su dale saglasnost, ali zbog brojnih proceduralnih razloga nisam sigurna da će 29 biti do ponedeljka", navodi Joksimovićeva.

A hoće li se i poglavlje 20 uopšte otvoriti u ponedeljak? Uniji predsedava Malta, a iz te zemlje za B92 poručuju da još ništa nije konačno, te da će se dnevni red međuvladine konferencije znati sutra, kao i da je jedino sigurno otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

"Poglavlja se otvaraju kada se saglasi 28 država članica. Kada je u pitanju poglavlje 20, sutra očekujemo konačno odobrenje saveta ministara. Hoće li ova poglavlja i biti otvorena u ponedeljak, zavisiće upravo od ishoda sutrašnjeg sastanka", navode oni.

Poznato je i da je otvaranje poglavlja sa Unijom uslovljeno normalizacijom odnosa sa Prištinom.

"Dugoročno tako rigidan i nefleksibilan stav ne može da bude produktivan i održiv. Mi ne možemo da budemo taoci onoga što prištinska strana nije ili neće da uradi tako da mislim da će na kraju jedna fleksibilnost ipak postojati", ističe Joksimovićeva.

A upravo se direktor kancelarije za Kosovo danas sastao sa ruskim ambasadorom u Beogradu kako bi mu izjavio saučešće zbog smrti Vitalija Čurkina.

Pokušali smo da od Marka Đurića saznamo da li su odnosi sa Prištinom konačno normalizovani.

"Ne zamerite, dogovorićemo se za izjavu", naveo je Đurić.

Pisac Vladimir Kecmanović smatra da pitanje regionalnih odnosa sa otvaranjem poglavlja ne bi trebalo da ima veze.

"Tu stvari ne stoje kako treba jer ono što je sadržaj tih poglavlja ne tiče se tih odnosa. Ni Srbija ni bilo ko drugi ne može mnogo da učini jer regionalni odnosi zavise od EU, SAD i Rusije koji su ključni faktori za odnose u regionu. EU trenutno ne zna šta će sama sa sobom", kaže Kecmanović.

"Nema konsenzusa oko daljih planova ni u svetu, ni u Evropi, u takvim okolnostima teško je reći šta i da li Srbija može da uradi po pitanju regionalnih odnosa, a zbog kojih trpi briselska uslovljavanja", zaključuje Kecmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: