Ekvador: Moreno nadomak pobede, dobro za Asanža

Kadidat vladajuće stranke Ekvadora Lenjin Moreno nadomak je pobede u prvom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 20.02.2017.

21:26

Ekvador: Moreno nadomak pobede, dobro za Asanža
Foto: GettyImages

Još uvek nije jasno da li će osvojiti dovoljno glasova kako bi izbegao drugi krug.

Moreno, kandidat koga je odabrao predsednik Rafael Korea lično, nakon 89 procenata prebrojanih glasova, ima 39 procenata, dok njegov glavni konkurent, bivši bankar Giljermo Laso, ima 28 odsto glasova.

Kako bi izbegao drugi krug izbora, Moreno bi morao da osvoji ili većinu ukupnih glasova ili 40 procenata uz razliku od 10 procenata od najbližeg rivala.

On je i pre objavljivanja preliminarnih rezultata na osnovu izlaznosti sebe proglasio pobednikom i pozvao Lasoa, koji je siguran da će pobednik ipak biti odlučen u drugom krugu, da prizna poraz.

Ishod predsedničkih izbora nije važan samo stanovnicima Ekvadora, već i široj javnosti, pre svega zbog toga što bi mogao uticati na sudbinu osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža, koji se od 2012. godine nalazi u ambasadi ove latinskoameričke zemlje u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za silovanje.

Moreno je nagovestio da će dozvoliti Asanžu da ostane, dok je Laso obećao da će ga izbaciti u roku od 30 dana od stupanja na dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: