Smrt Čurkina: "Veliki prijatelj Srbije", Gutereš šokiran

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin preminuo je u Njujorku. Izjave saučešća poslali su brojni domaći i svetski zvaničnici.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.02.2017.

19:41

Smrt Čurkina:
Foto: GettyImages

Predsednik Tomislav Nikolić je izrazio najdublje saučešće njegovoj porodici i zvaničnicima Rusije, saopštila je večeras pres služba predsednika Srbije.

"Ostaće nam u trajnom sećanju kao vrsni branitelj međunarodnog prava i ličnost od velikog ugleda, poštovan od svih u UN", naveo je Nikolić, prenosi se u saopštenju.

On je izrazio najdublje saučešće predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i članovima porodice Čurkina "zbog velikog gubitka uzrokovanog iznenadnom smrću znamenitnog ruskog diplomate i velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda".

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku i premijeru Ruske Federacije Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu.

"Sa velikom tugom sam primio vest da je preminuo ambasador Čurkin, stalni predstavnik Ruske Federacije u UN u Njujorku, na radnom mestu, dok je svojim velikim diplomatskim znanjem doprinosio boljem razumevanju zemalja i naroda", naveo je Vučić.

On je u telegramu ukazao i da je to "veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju".

"Lično sam bio počastvovan srdačnom saradnjom sa ambasadorom Čurkinom, koji je bio voljan da kroz iskrene i mudre savete podeli svoje veliko diplomatsko iskustvo", naveo je Vučić, a prenela vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

"U ime Vlade Srbije i svoje ime porodici i prijateljima ambasadora Čurkina, Vama i Vladi Rusije upućujem iskreno saučešće", istakao je srpski premijer.

Vitalij Čurkin preminuo je u 65. godini u Njujorku dok je bio na radnom mestu.

Telegram saučešća poslao je i srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

"Rusija je izgubila vrhunskog diplomatu i velikog patriotu, a Republika Srbija iskrenog prijatelja i kolegu", naveo je Dačić u telegramu, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je naveo u telegramu da je ambasador Čurkin bio vrstan diplomata i pravi predstavnik visoke škole ruske diplomatije.

"U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije i svoje lično ime upućujem Vama i kolegama u Ministarstvu inostranih poslova Rusije izraze dubokog i iskrenog saučešća, a porodici Čurkin reči podrške i utehe u ovim teškim trenucima za njih", naveo je Dačić.

I predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća.

"Večno ćemo biti zahvalni gospodinu Čurkinu na važnom skretanju pažnje na stavove Republike Srpske i njihovom autentičnom i za nas vrlo važnom predstavljanju na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prilikom rasprava o BiH", naveo je Dodik u telegram saučešća objavljenom na zvaničnom sajtu kabineta predsednika RS.

Dodik je rekao da će ambasador Čurkin "ostati upamćen kao ličnost koja je svojim životom i radom postao istaknuta figura u naporima ruske diplomatije na ostvarivanju vrednosti sloboda u svetu, a naročito u našem regionu".

"Njegova smrt predstavlja veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za celu Rusiju i diplomatiju u svetu uopšte", dodao je Dodik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio večeras saučešće zbog iznenadne smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina, prenosi TASS.

"Predsednika je rastužila vest o smrti Vitalija Čurkina. Predsednik države izuzetno je cenio Čurkinov profesionalizam i diplomatske talente. Predsednik je izrazio saucešće njegovoj porodici i ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom smrti Vitalija Čurkina", naveo je Peskov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je šef ruske misije pri UN Vitalij Čurkin iznenada preminuo u Njujorku, samo dan pre svog 65. rođendana, preneli su ruski mediji.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je reč o "izuzetnom ruskom diplomati", koji je pre nego što je postavljen na mesto ambasadora Rusije u UN u maju 2006. godine bio ambasador Rusije u Belgiji i Kanadi, kao i ambasador za veze sa NATO i Evropskom unijom.

Generalni sekratar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "šokiran" vešću o smrti Čurkina i uputio saučešće Moskvi.

Saučešće je uputila i Ambasada SAD u Moskvi, a neimenovani zvaničnik američke vlade izjavio je da je Čurkin naizgled umro od srčanog udara.

"Naše misli i molitve su sa porodicom i prijateljima Vitalija Ivanovića Čurkina", navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu američke ambasade u Rusiji, prenosi Tass.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Rusija izgubila jednog od svojih najeminentnijih diplomata.

Kako kaže, cenila je ogromno iskustvo Vitalija Čurkina i njegovu otvorenost koje je iskazivao u raznim prilikama.

"Kao stalni predstavnik Rusije u Njujorku igrao je vodeću ulogu u Savetu bezbednosti UN više od 10 godina. Bio je važan sagovornik i za EU u mnogim pitanjima koja su od ključnog interesa za Uniju u UN, uključujući i ona oko kojih se EU i Ruska Federacija nisu ovek slagale", saopštila je pres služba Mogerinijeve njene reči, a prenosi Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: