Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin

Stalni ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin preminuo je iznenada u Njujorku, javlja Sputnjik.

Izvor: B92, Sputnjik

Ponedeljak, 20.02.2017.

18:21

Preminuo ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin
Foto: GettyImages

Zamenik ambasadora Vladimir Safronkov rekao je za AP da je Čurkinu pozlilo u kancelariji u UN, nakon čega je prebačen u bolnicu, gde je preminuo. Uzrok smrti nije poznat.

"Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Ambasador Rusije u UN bio je od 2006. godine. Prethodno je bio ambasador u Belgiji od 1994. do 1998. godine, a potom i u Kanadi od 1998. do 2003.

Tečno je govorio ruski, mongolski, francuski i engleski.

Čurkin je 2015. godine u ime Rusije uložio veto pred Savetom bezbednosti UN na rezoluciju Velike Britanije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Rezolucija je podneta povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Radio je i pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije od 2003. do 2006. godine, a na početku devedestih bio je specijalni predstavnik predsednika Rusije na pregovorima u bivšoj Jugoslaviji.

Rođen je u Moskvi, kao dečak se bavio glumom, pojavio se u nekoliko filmova, a među njima i u jednom o Lenjinu.

Na Univerzitetu za međunarodne odnose u Moskvi diplomirao je 1974. godine. Sedam godina kasnije dobio je doktorat iz istorije.

Svedočio je u pred Kongresom SAD o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, što je bio prvi put u istoriji SSSR da se tako nešto dogodi. Kako se navodi, izabran je zato iako je tada bio mladi 34-godišnji diplomata jer je imao reputaciju nekoga ko tečno priča engleski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: