Malezija opozvala ambasadora iz Severne Koreje

Malezija je opozvala svog ambasadora u Severnoj Koreji nakon napetosti između dve zemlje posle smrti Kim Džong-nama, polubrata Kim Džong-una.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

08:57

Malezija opozvala ambasadora iz Severne Koreje
Foto: Tanjug/AP

Veruje se da je Kim Džong-Nam otrovan na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, amabasador Malezije u Pjongjanu povučen je radi konsultacija.

S druge strane, ministarstvo navodi da je pozvalo severnokorejskog ambasadora u Kualu Lumpuru Kang Čola kako bi dobilo objašnjenje povodom optužbi koje je izneo na račun malezijske vlade, preneo je AP.

Kang je rekao da je moguće da Malezija pokušava da prikrije nešto, kao i da je obdukcija Kim Džong Nama sprovedena "jednostrano i bez našeg prisustva".

U saopštenju se optužbe severnokorejskog ambasadora u Kuala Lumupuru ocenjuju kao "neosnovane" i naglašava da se smrt polubrata lidera Severne Koreje dogodila na tlu Malezije pod "misterioznim okolnostima" i da je odgovornost malezijske vlade da sprovede istragu i utvrdi uzrok smrti.

Diplomatski sukob između dve zemlje izbio je kada je malezijska policija odbacila zahteve severnokorejskih diplomata da preda telo Kim Džong-nama, za kojeg se sumnja da je otrovan na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, podseća AFP.

Malezijski istražitelji tragaju za četvoricom Severnokorejaca koji su otputovali iz Malezije istog dana kada je polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong-una umro nakon što je najverovatnije otrovan na aeodromu u Kuala Lumpuru.

Zamenik načelnika malezijske nacionalne policije Nur Rašid Ibrahim rekao je da su četiri osumnjičena severnokorejska muškarca u bekstvu i da su avionom otputovali iz Malezije prošlog ponedelja, kada je Kim Džong-nam umro.

Od smrti Kim Džong-nama prošle nedelje, vlasti pokušavaju da utvrde detalje događaja za koji pretpostavljaju da je ubistvo.

Kim Džong Nam umro je u ponedeljak, kako se sumnja, nakon što mu je nepoznata tečnost naprskana u lice na aerodromu u Kuala Lumpuru, u napadu za koji se smatra da su izvršile dve agentkinje po naređenju Pjongjanga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: