Đurić u ime Vlade Srbije: Dajemo garancije za Ivanovića

Vlada Srbije pružila je misiji Euleks na Kosovu i Metohiji garancije za Olivera Ivanovića.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2017.

14:25

Đurić u ime Vlade Srbije: Dajemo garancije za Ivanovića
Tanjug

Kako se navodi, garancija se odnosi na to da će, ukoliko mu u ponovljenom postupku, koji se protiv njega vodi, bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

Kako je navedeno, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u ime vlade uputio šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo pismo u kojem se apeluje da Ivanoviću u ponovljenom sudskom podstupku bude omogućeno da se brani sa slobode.

''Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi sa svojom porodicom sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka", navodi se u pismu.

Đurić je u pismu ocenio da odluka Apelacionog suda privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde, imajući u vidu da je prvostepenom presudom Ivanović proglašen krivim iz političkih razloga, budući da izvedeni dokazi i izjave svedoka tokom postupka nisu pokazali ni individualnu ni komandnu odgovornost za navodna ubistva civila albanske nacionalnosti aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, te da su ostali optuženi u postupku Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović, Ilija i Nebojša Vujačić oslobođeni svake krivične odgovornosti.

U pismu se podseća i da se Ivanović nalazi u pritvoru od 27. januara 2014. godine i to u sudskom pritvoru, koji je 21. septembra 2015. godine bio zamenjen kućnim pritvorom da bi mu od 28. januara 2016. godine ponovo bio određen sudski pritvor.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da je tokom boravka u sudskom pritvoru Ivanoviću narušeno zdravlje, a takođe trpi i veliki duševni bol zbog odvojenosti od porodice.

U dopisu se podseća da je Vlada Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten, i naglašava da su date garancije i dalje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: