Mandić i Knežević negirali optužbe: Montirani proces

Funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević negirali su optužbe da su deo organizovane kriminalne grupe.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2017.

16:21

Mandić i Knežević negirali optužbe: Montirani proces
Thinkstock

Ta grupa je navodno na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine pripremala teroristički napad u Crnoj Gori.

Mandić je rekao da je u pitanju montirani proces koji ima za cilj da ojača Demokratsku partiju socijalista (DPS), a oslabi opoziciju, odnosno DF.

On je novinarima u Podgorici rekao da je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića upozorio da se nalazi na, kako je kazao, veoma klizavom terenu kada je ušao u proces dokazivanja i vezivanja lažnog državnog udara za DF, prenela je RTCG.

Mandić je saopštio da želi što pre da se završi celi slučaj i da niko iz DF-a nema nikakve veze sa njim.

"Ja sam danas Katnića upoznao sa činjenicama da želim da se što pre završi ovaj proces, da imamo potrebu kao politička organizacija da saslušamo kako će da dokaže našu krivicu, našu povezanost sa onim ljudima sa kojima zaključuje sporazume. Takođe sam ga obavestio da su prošla stara vremena, vremena komunizma, da vi ljude koje sumnjičite prvo stavite u pritvor, a onda im svaki dan nudite razne sporazume kako bi oni izašli iz zatvora", rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, pošto jedino proteklo vreme ne može da se nadoknadi, mnogi pristaju da tako izađu na slobodu.

"Upozorio sam ga da to ne radi u našem sčlučaju, i istakao da ovaj proces već sa sobom nanosi veliku nepravdu i patnju Mihailu Čađenoviću koji nevin leži u spuškom zatvoru, a verovatno glavni specijalni tužilac računa da će i tu moći da završi posao, kao što je završavao u nekim drugim slučajevima, ali će se uveriti da se prevario", naveo je Mandić.

Kako je pojasnio, Katnić se tu prevario jer je Čađenović nevin, kao što su, kako je rekao, i svi drugi u DF-u nevini.

Mandić je naveo da u DF-u moraju da izbegnu „dinamite“ koji se nalaze u temeljima procesa.

"To je pravno nevaljana odluka da se ukine imunitet meni i kolegi (Milanu) Kneževiću. I onda može da se desi da se pri kraju postupka, kad bude trebalo da se donese presuda, neko seti da baš u tom slučaju skidanja imuniteta nije ispoštovan Ustav i zakon, i da se obori čitav naš slučaj, što mi ne želimo", precizirao je on.

Mandić je rekao da je Katniću dao pismeni podnesak da im se na pravno valjan način ukine imunitet, kako bi se postupak vodio tako da se što pre utvrdi istina.

"Odnosno, da stignemo do presuda za koje možemo samo da pretpostavimo kakve su. Nevini ljudi znaju da ne mogu biti osuđeni ni po kojem osnovu", dodao je on.

Kako je naveo, 3. marta će biti nastavljeno davanje njegove izjave.

"Verujem da ću do tada biti u prilici da dobijem odluku Katnićeve Skupštine o skidanju imuniteta, koju još nisam dobio, kako bih mogli procesuirati ustavnu žalbu da dokažemo da je predsednik parlamenta kršio Ustav i zakon, da se predsednik Administrativnog odbora bavio falsifikovanjem, a da onda na takvim pogrešnim primenama zakona žele da uspostave slučaj protiv poslanika i da nastave da rade protiv onih koji se nalaze u pritvoru", kazao je Mandić.

Predsednik Nove je poručio i da niko iz DF-a nije imao zle namere 16. oktobra uveče.

"Niko iz DF-a nije bio u nikakvom kontaktu sa ljudima koje pominje glavni specijalni tužilac. To ćemo lagano dokazati da ni sa Rusima, kao ni sa državljanima Srbije nismo imali nikakve kontakte", kazao je Mandić.

Na pitanje šta ga je tužilac pitao danas, on je rekao da je ovo tek početak čitave priče.

"Nakon davanja osnovnog iskaza, ja sam odmah saopštio da sam već na pisarnici dao podnesak i da bih želio da to bude sastavni dio davanja izjave. Nisam iznosio nikakvu odbranu, jer ja nemam od čega da se branim, ali sam želeo ovom izjavom da postupak i proces vratimo u pravne norme i da se pitanje našeg imuniteta reši tako što će biti doneto ili ukinuto na zakonit način", naveo je Mandić.

Prema njegovim rečima, ovo sada je samo priprema i izgovor da u završnici procesa neko može čitavu stvar na proceduralnoj ravni da ospori.

"A mi to ne želimo. Mi želimo da se ovaj postupak vodi potpuno u skladu sa zakonom, i da svaku stepenicu koju pređemo u sledećoj fazi niko ne može osporiti", dodao je Mandić.

Krivicu je na saslušanju negirao i Knežević.

On je kazao novinarima da jednog od osumnjičenih Ananija Nikića zna cela opozicija, ali kao prevodioca, nikako drugačije.

„Od 16. oktobra kategorički tvrdim da ni sa jednim optuženim ni licem iz afere takozvani državni udar nijesam imao nikad ni telefonski, ni vizelni, niti bio kakav kontakt. Niti sam ja niti bilo ko iz DF-a učestvovao u planiranju krvoprolića i rušenju držvanog poretka“, kazao je Knežević.

Komentarišući izjavu Katnića koji je naveo da su u manastiru Ostrog 15. oktobra bili i članovi DF-a koji su se sreli sa nekima od osumnjičenih, Knežević je da su tamo bili ne samo on i Mandić, već funkcioneri Fronta, ali da bi se „pomolili kod ćivota kako bi dobili novu duhovnu snagu za sve ono što nas čeka a nakon toga smo imali sat razgovora sa Amfilohijem“.

„Ni Širokova, ni Popova, ni Velimirovića, ni Paju, ni Gaju, ni Branku niti bilo od kog od osumljičenih nikad u životu niti sam video, imao bilo kakve telefonske, vizuelne niti nikakve kontakte sa njima. Ne poznajem nikog od tih ljudi“, kazao je Knežević.

Mandić i Knežević se terete da su deo plana da se na dan održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra nasilno smeni vlast, da se izvrši napad na državne institucije, upad u Skupštinu i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Dvojici čelnika DF-a je Skupština prošle nedelje ukinula imunitet na zahtev specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je to tražio i zbog privođenja dvojice poslanika.

Obavezujućim uputstvom vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, međutim, predložio specijalnom tužiocu da odustane od privođenja dvojice čelnika DF, smatrajući da ono nije potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: