"Srbija nije dužna da ponovi suđenje Arkanovom ubici"

Stav Evropskog suda za ljudska prava o ponavljanju krivičnog postupka protiv Dobrosava Gavrića nije pravno obavezujući, navode iz vrha pravosuđa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

22:23

Gavrić je pravosnažno osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

U tom slučaju Evropski sud je, kako kažu, Gavrićevu predstavku 2014. godine odbacio kao preuranjenu sa obraloženjem da "podnosilac predstavke ima pravo na ponovljeno suđenje, kada bude izručen".

"Samo presuda koju donese komitet ministara, i koja je objavljena na sajtu Evropskog suda je pravno obavezujuća za određenu državu, kažu u vrhu srpskog pravosuđa za Tanjug.

Takođe podsećaju da, po domaćem zakonodavstvu, osuđeni u odsustvu ima pravo da traži da mu se ponovi krivični postupak kada postane dostupan pravosudnim organima.

Gavrić je, inače, prisustvovao suđenju sve do dana objavljivanja (druge prvostepene) presude Okružnog suda u Beogradu, kada su osuđen na 35 godina zatvora i kada mu određen pritvor, kada se nije pojavio u sudnici, odnosno od tada je u bekstvu.

Gavrićev branilac Veljko Delibašić je ranije danas Tanjugu rekao da se "Evropski sud za ljudska prava nije upuštao u meritum (suštinu stvari) predstavke podnete zbog povrede prava na pravično suđenje Gavriću i zbog primene zakona koji nije mogao da bude primenjen, već je procesno odlučio da mu se suđenje ponovi kada bude došao u Srbiju".

Evropski sud za ljudska prava je odlučio da Dobrosav Gavrić ima pravo na ponovljeno suđenje u Srbiji za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: