Strazbur: Može novo suđenje Gavriću za ubistvo Arkana

Evropski sud za ljudska prava je odlučio da Dobrosav Gavrić ima pravo na ponovljeno suđenje u Srbiji za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2017.

14:52

Strazbur: Može novo suđenje Gavriću za ubistvo Arkana

Gavrić je u Beogradu pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva iz 2000. godine.

On je u višegodišnjem bekstvu od pravosudnih organa Srbije i nalazi se u Južnoafričkoj Republici, koja ne odgovara na molbe Srbije za njegovo izručenje.

Gavrićev branilac Veljko Delibašić u izjavi za Tanjug kaže da je sud u Strazburu zaključio da Gavrić ima pravo na ponavljanje suđenja u Srbiji.

"Evropski sud za ljudska prava se nije upuštao u meritum (suštinu stvari) predstavke koju smo mu podneli zbog povrede prava na pravično suđenje Gavriću i zbog primene zakona koji nije mogao da bude primenjen, već je procesno odlučio da mu se suđenje ponovi kada bude došao u Srbiju", rekao je Delibašić.

On je naglasio da se ova odluka odnosi samo na Gavrića, a ne i na ostale osuđene u tom slučaju.

Advokat je ukazao da se Gavrić za sada neće vraćati u Srbiju jer smatra da mu je ovde ugrožena bezbednost, ali da će odluka Evropskog suda biti aktivirana ako se nekad vrati u Srbiju.

Gavrić je 2006. godine osuđen na 35 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental.

Pored njega, na po 30 godina zatvora osuđeni su i Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi. Đuričić je i dalje u bekstvu, a u zatvoru je samo Nikolić.

Gavrić i Nikolić su uredno dolazili na suđenja sve do dana izricanja (druge prvostepene) presude Okružnog suda u Beogradu, kada su osuđeni na pomenute kazne i kada im je određen pritvor.

Nakon toga im se gubi trag.

Gavrić je, međutim, uhapšen 21. marta 2011. u Južnoj Africi kada je ranjavan u lokalnom mafijaškom obračunu, a tokom hospitalizacije utvrđen je njegov identitet.

Srpsko Ministarstvo pravde je tražilo izručenje i pisalo urgencije, ali odgovor na molbu još nije stigao, a Gavrić je, prema pisanju tamošnjih medija, odbijen za azil i status izbeglice u Južnoj Africi.

Arkan, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata u Bosni 1992-95, ubijen je 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental.

Pored Arkana, u "Interkontinentalu" su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: