"Meni nije jasno na koje nove dokaze Izetbegović misli"

Nije mi jasno na osnovu kojih dokaza Bosna i Hercegovina može da zatraži reviziju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2017.

16:32

To je u Kažiprstu rekao ekspert za međunarodno pravo Ivan Jovanović, koji je i objasnio kako je tekao ceo proces, pre više od 20 godina.

"Bosna i Hercegovina je podnela tužbu protiv SR Jugoslavije 1993. godine, tokom rata u BiH i prva tužba je uključivala i optužnicu za agresiju, za kršenje konvencija o ratovanjima, za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid... Sud je nastavio da se bavi pitanjem genocida jer je samo tu mogao da zasnuje nadležnost, pošto je SR Jugoslavija potpisnica konvencije o genocidu", naveo je Jovanović.

Presuda je doneta 2007. godine, u, kako gost Kažiprsta ističe, jednom od najdužih procesa u istoriji Međunarodnog suda pravde.

"Presuda je utvrdila da su u BiH od '92. do '95. godine počinjeni masovni zločini i etničko čišćenje, kao i da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Sud je utvrdio da je SRJ imala uticaj na bosanske Srbe i efektivnu kontrolu nad njima u prvoj fazi rata, a za period 1995. godine, koji je ključan, sud nije našao da je SRJ imala dovoljnu kontrolu nad bosanskim Srbima da bi je osudio na izvršenje ili podsticanje na genocid", dodaje Jovanović.

On ističe da je u presudi navedeno da SR Jugoslavija nije sprečila genocid, iako je imala razloga da zna da će se desiti i nije uhapsila Ratka Mladića.

Upravo se na dokaze iznete na suđenju nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske temelji optimizam Bakira Izetbegovića da će revizija tužbe biti odobrena.

"Meni nije jasno na koje dokaze misle... Pravila Međunarodnog suda pravde nalažu da nove činjenice moraju da se pojave u poslednjih šest meseci, odnosno od kraja avgusta do danas. Sve što je izneto, ne mislim da je dovoljno da bi sud promenio stav i doneo drugačiju odluku, samo može sud da učvrsti u uverenju da je SR Jugoslavija mogla da spreči da se dogodi genocid", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud pravde je veoma striktan i ako zahtev za reviziju bude podnet, to će biti tek četvrti u istoriji, a nijedan nije rezultirao promenjenom odlukom.

"Čak i da dođe do revizije Međunarodni sud pravde neće izneti nove činjenice, svoju prvu odluku je zasnivao na osnovu odluka Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Suština je da su u Srebrenici počinili zločin neki pripadnici srpskog naroda koji su govorili da su to činili u ime srpskog naroda", zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: