Nastavlja se proces o rehabilitaciji Nedića

Proces po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nastavlja se tokom dana u Višem sudu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2017.

07:12

Default images

Sud je u periodu od poslednjeg ročišta koje je održano u novembru doneo rešenje kojim je odbio zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograda da učestvuje u postupku rehabilitacije u svojstvu umešača.

Na to rešenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana, ali još nije poznato da li su se jevrejske opštine žalile.

Inače, Viši sud je u svojoj odluci ukazao da je postupak rehabilitacije vanparnični postupak, odnosno u njemu nema spora između dve strane te da jevrejske zajednice ne mogu učestvovati u ovom postupku jer ne postoji stranka "protivnik" predlagača rehabilitacije kojoj bi oni mogli da se pridruže, kao i jer te opštine imaju suprotan interes od predlagača.

Slična situacija sa zainteresovanim umešačima, protivnicima rehabilitacije, dogodila se i u toku procesa za rehabilitovanje Dragoljuba Draže Mihajlovića, kada je Apelacioni sud pravosnažno odlučio da SUBNOR kao i neka druga udruženjima koja su se protivila rehavilitovanju, nemaju pravo učešća u postupku.

Kada je u pitanju učešće tužilaštva, ono u ovom slučaju nema pravo da se uključi u postupak s obzirom da se postupak vodi po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine koji postupak sktrikno označava kao "jednostranački".

Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. omogućeno je da se tužilaštvo ukoliko se protivi rehabilitaciji, uključi u postupak koji na taj način postaje "dvostranački postupak".

Tanjugu je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu potvrđeno da je tužilaštvo nedavno izvršilo uvid u spise Nedićevog predmeta, i potom ih prosledilo na mišljenje Apelaiconom tužilaštvu, koje je potvrdilo da po zakonu tužilac ne ože da se meša u ovaj postupak.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: