Rojters: Šta piše u Trampovoj "novoj uredbi"?

Nova američka administracija planira da naloži imigracionim službama da znatno prošire kategorije imigranata predviđenih za deportaciju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.02.2017.

23:23

Rojters: Šta piše u Trampovoj
Tanjug

To je navedeno u nacrtima dva memoranduma u koje je Rojters imao uvid.

Britanska agencija navodi i da nove smernice imaju za cilj ubrzanje deportacija odbacivanjem zahteva za azil već u ranim fazama procesa.

Dva izvora bliska tim planovima rekla su Rojtersu da je ta dokumenta odobrio američki ministar unutrašnje bezbednosti Džon Keli, ali su trenutno u završnici razmatranja Bele kuće.

Očekuje se da će dokumenta biti upućena Imigracionoj i carinskoj policiji SAD (ICE) i Službi carine i zaštite granica (CBP) početkom naredne nedelje.

U skladu s tim nalozima, stotine hiljada ljudi suočile bi se sa ubrzanim deportacionim procedurama, uključujući i one koji nisu bili među prvima predviđenim za deportaciju za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.

Jednim od dva memoranduma se agentima ICE nalaže da ignorišu Obamine memorandume o imigracionim prioritetima, među kojima su za deportovanje bili planirani samo imigranti koji su nedavno ušli u SAD i osuđeni kriminalci među migrantima.

Umesto toga, sada bi migranti koji su optuženi za zločine, ali nisu osuđeni, bili među prioritetnim za deportaciju.

Uz to, novi nalozi pružaju agentima ICE široka diskreciona prava u odlučivanju o tome koga deportovati i omogućuju da svako ko u SAD boravi nelegalno bude izložen mogućnosti deportovanja.

Međutim, u novim nalozima je zadržana izvršna mera koju je Obama doneo 2012, a kojom je zaštićeno 750.000 osoba koje su u SAD ilegalno doveli roditelji.

S druge strane, u memorandumu za ICE stoji da imigrantima neće biti data prava zagarantovana američkim zakonom o privatnosti.

U drugom memorandumu, agentima CBP se nalaže da primenjuju oštre mere protiv ilegalnih migranata na granici držeći migrante u pritvoru dok njihov slučaj ne bude rešen.

O sudbini nove uredbe o imigraciji, poznate kao DACA, vodi se žustra rasprava u Beloj kući, navode izbori bliski tim diskusijama, a Rojters podseća da je američki predsednik Donald Tramp rekao na konferenciji za novinare u petak da je DACA za njega "veoma teška tema".

Britanska agencija navodi da nove smernice imaju za cilj ubrzanje deportacija odbacivanjem zahteva za azil u ranim fazama procesa, pri čemu se imigracionim službama nalaže da propuštaju samo podnosioce zahteva koji imaju dobre izglede da dobiju azil.

U novim smernicama se imigracionim službama nalaže da "rasvetle sve relevantne informacije" u utvrđivanju da li podnosilac zahteva ima "verodostajan strah" od progona ukoliko bude vraćen kući.

Nove smernice je prva objavila novinska organizacija "Mekleči".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: