"Pripremamo se za novi talas izbeglica"

UN užurbano završavaju izgradnju skloništa za novi talas izbeglica, nakon što su iračke snage pokrenule operacije za oslobadjanje zapadnog dela Mosula od ID.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

22:46

Getty Images

"Trkamo se s vremenon da pripremimo hitna skloništa za prihvat raseljenih porodica južno od Mosula", navodi se u saopštenju humanitarne koordinatorke UN u Iraku Lise Grande.

Prema njenim rečima, humanitarne organizacije su već "nategnute". Ona je navela da se UN trude da stignu do šest miliona ljudi širom Iraka kojima je potrebna pomoć.

"Nemamo sve fondove koji su nam potrebni i mnogi partneri se suočavaju sa velikim ograničenjem kapaciteta", kazala je koordinatorka UN.

Iračke snage pokrenule su danas operacije za oslobadjanje zapadnog dela Mosula od Islamske države, objavio je premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Vladine trupe su povratile najmanje pet sela u zapadnom delu grada i napreduju ka aerodromu, navodi agencija AP

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte ekstremista Islamske države u Iraku od 2014. godine. Posle više nedelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim delom grada.

Prema podacima UN, od početka ofanzive iračkih snaga iz istočnog Mosula je raseljeno 217.000 ljudi

Islamska država zauzela je Mosul, grad na severu Iraka u junu 2014. godine. Zapadni deo grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mesta podrške ekstremista.

Mosul je podeljen na dva dela rekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni deo biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: