"Rat" na ulicama Kijeva, deset osoba povređeno

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu povređeno je deset osoba, od kojih jedna ima ozbiljniju povredu glave.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

22:24

Getty Images

To je izjavio portparol ukrajinskog Crvenog krsta za gradsku televiziju, prenosi Tass.

U sukobima je uhapšeno pet osoba, a mediji navode da je među njima lider organizacije "Ukrajinski nacionalisti" Nikolaj Kokinovski, koja je zabranjena u Rusiji.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon blizu Narodne banke i zgrade predsedništva, ali su se kasnije vratili na Trg nezavisnosti - Majdan.

Protest je počeo u popodnevnim satima, kada se hiljade ljudi okupilo na trgu Majdan kako bi odalo počast ubijenima u raciji pre tri godine.

Među onima koji su bili na Majdanu bili su i aktivisti paravojnih grupa koje su organizovale blokadu zaliha uglja iz Donbasa 25. januara.

Demonstranti su u jednom trenutku marširali do zgrade predsedništva tražeći od vlasti da podrži blokadu Donbasa, a planirali su da postave šatore i provodu noć na tom mestu.

Tass navodi i da se situacija u međuvremenu smirila, a da mirne proteste nadgledaju policija i nacionalna garda.

Šef policije Kijeva Jurij Zozulija izjavio je da je ono što se dogodilo u Kijevu "puka provokacija", kao i da sukoba nije bilo već se radilo o predstavi.

AP prenosi da su učesnici protesta nosili maskirna odela i fantomke i da su pokušali da podignu šator ispred zgrade predsedništva, kao znak podrške nacionalistima koji su blokiralki isporuke uglja iz delova istočne Ukrajine koju drže proruske snage, što je dovelo do nestanka struje u delovima Ukrajine.

U sukobima koji u Ukrajini traju od aprila 2014. godine ubijeno je više od 9.800 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: