Šta su na tajnom sastanku pričali Netanijahu i Keri?

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je da se tajno sastao sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

21:52

Šta su na tajnom sastanku pričali Netanijahu i Keri?
Getty Images

Takođe, on se sastao i sa egipatskim predsednikom Abdel Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom.

Netanijahu je istakao da je taj sastanak, održan pre godinu dana u jordanskom gradu Akaba podstakao, ali i da je odbacio Kerijev plan za regionalnu mirovnu inicijativu.

Plan je podrazumevao priznanje Izraela kao jevrejske države i obnovu pregovora sa Palestincima uz podršku arapskih zemalja.

Netanijahu je smatrao da plan ne bi odobrila njegova vladajuća koalicija.

To je suprotno cilju koji on postavlja da se regionalne sile uključe u rešavanje decenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, navodi agencija AP.

Detalji plana obelodanjeni su u razgovoru novinara izraelskog lista Harec sa nekadašnjim visokim zvaničnicima u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

Mnogi izraelski političari reagovali su na izveštaj Hareca. Lider opozicije i partije Cionističke unije Isak Hercog kritikovao je Netanijahua na svom Tviter nalogu, ocenivši da će „istorija definitivno presuditi o veličini mogućnosti, kao i veličini propuštene mogućnosti“.

Hercog je inače za taj sastanak saznao početkom marta prošle godine, nekoliko dana nakon što je održan. Služio je kao osnova za razgovore koje je tada vodio s Netanijahuom o formiranju vlade jedinstva. To se nije desilo, pošto je Netanijahu odlučio da u koaliciju dovede nacionalističku partiju Izrael naš dom i njenog vođu Avigdora Libermana postavi za ministra odbrane.

Poslanik iz ultradesne partije Jevrejski dom Becalel Smotrič napisao je, takođe na Tviter nalogu, da je izbijanje samita na videlo pokazalo važnu ulogu njegove stranke i da će „ona nastaviti da brani državu Izrael i cionizam i spreči ulaženje u avanture“.

Poslanica iz Cionističke unije levog centra Ksenija Svetlova rekla je da je Netanijahu insistirao na regionalnom miru na sastanku prošle nedelje sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, a sada je istina izbila na videlo.

„Premijer je odbacio regionalnu inicijatvu koju je predvodio bivši državni sekretar Keri. Kao što je Netanijahu rekao više puta, neće biti ničega, jer nema ničega. On nema diplomatski plan, nema vizije i nema nacionalne odgovornosti. Netanijahu nas vodi u katastrofu binacionalne države“, rekla je misleći na rešenje sukoba sa Palestincima po modelu jedne države.

Levičarski Merec ocenio je da je cilj Netanijahua uvek isti da dobije na vremenu, a da propušta šasne za mir i da je „ ekstremni desničar“.

Na sastanku prošle srede u Beloj kući predsednik SAD Donalad Tramp nije podržao model rešenja dve države izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da mu se sviđa svako rešenje o kome se strane dogovore. Netanijahu je udovoljio apelima svojih koalicionih partnera da pomene palestinsku državu, navodi američka agencija, iako je navodno podržava.

To rešenje podržao je danas i Liberman, što je stvorilo još veću nedoumicu.

"Moja vizija, krajnji ishod bez sumnje, je dvodržavno rešenje. Ja verujem da je neophodno da zadržimo jevrejsku državu. Palestinci nemaju kapacitet da potpišu sami konačni sporazum s Izraelom. To je moguće samo kao deo sveregionalnog rešenja, ne postepenog procesa, već simultanog”, rekao je Liberman na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, kako prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: