CNN: Rusija agresivnim potezima testira Trampa

Zvaničnici Pentagona smatraju da Rusija agresivnim potezima širom sveta testira novu američki administraciju predsednika Donalda Trampa, piše CNN.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.02.2017.

11:46

CNN: Rusija agresivnim potezima testira Trampa
Foto: GettyImages

Moskva je nedavno rasporedila zabranjene krstareće raketu, poslala špijunski brod duž severno-američke obale Atlantika i poslala avion da nadleće američki ratni brod u Crnom moru.

"Oni verovatno testiraju novu administraciju", izjavio je jedan zvaničnik Sekretarijata SAD za odbranu za CNN.

"Rusi rade razne stvari da bi videli kako će nova administracija da reaguje", dodao je drugi.

Razvoj događaja, tumači CNN, postavlja pitanje kako će novi stanar Bele kuće odgovorili i da li će, posle komplimenata ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i umanjivanja značaja svojih spornih odnosa s Rusijom, pribeći konfrontaciji kao odgovoru.

Tramp je odbacio ideju da ga Rusija testira i pripisao njene nedavne poteze Putinovom uverenju da je novi američki predsednik politički vezan i da ne može da sklopi dogovor s Rusijom.

"Sve te stvari koje ste pomenuli su vrlo nedavne, jer verovatno Putin pretpostavlja da on neće moći da napravi dogovor sa mnom, jer za mene ne bi bilo politički popularno da se dogovorimo", rekao je sam Tramp na konferenciji za novinare u četvrtak.

Suprotno tome, oba vojna zvaničnika su primetila da se u poslednjih nekoliko godina Rusija vojno drži sve čvršće i ocenila da će Moskva verovatno testirati svaku novu administraciju, bez obzira šta mislila o nekom šefu američke države.

U slučaju špijunskog broda koji je sada kod obale američke države Virdžinije, zvaničnici odbrana su rekli da je njegova misija verovatno planirana pre izbora u SAD, jer je taj brod isplovio iz matične luke kod Murmanska još sredinom decembra.
Foto: Freeimages
Analitičari su se saglasili da jačanje te aktivnosti može biti delimično zbog toga što je sve manje jasna verovatnoća da će Tramp izgraditi topliji odnos s Moskvom.

"Oni (Rusi) pokušavaju da shvate na čemu su", rekao je za CNN Magnus Nordenman, direktor Transatlantske inicijative za bezbednost u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

"Moskva je testira i bocka da bi videla kako stoje stvari", rekao je on.

Jerg Forbrig, stručnjak iz Berlina za istočnoevropska pitanja u Nemačkom Maršalovom fondu, izjavio je za CNN da su postupci Rusije "samo najnoviji u dugom nizu ruskih vojnih provokacija prema državama-članicama NATO-a".

"A njeni najnoviji potezi su svakako prilagođeni posebno za Sjedinjene Američke Države u vreme tranzicije ka novoj administraciji", dodao je on.

I Nordenman i Forbrig su rekli da je Moskva povlačila takve poteze i ranije.

U vezi sa slučajem niskog nadletanja američkog vojnog broda na Crnom moru, portparol Ministarstva odbrane Rusije je negirao da je ruski borbeni avion to uradio, iako je američka vojska objavila slike.
Foto: GettyImages
Ali, po trećem funkcioneru odbrane SAD, ta ruska akcija je bila "direktan odgovor" na nedavne aktivnosti NATO u regionu Crnog mora.

Ruske aktivnosti služe "zastrašivanju zapadnih političara i javnosti", rekao je Forbirg. "One stavaraju sliku moćnog protivnika koji je u stanju i voljan je da izazove sigurnost Zapada".

Forbirg smatra da će se provokacije verovatno nastaviti jer je "Rusija izgubila nadu da će postići da odnosi s Trampom budu bolji nego s njegovim prethodnikom," rekao je on.

To je odraz Trampove tvrdnje da Rusija zauzima oštriji stav jer vidi da su ograničene mogućnosti za približavanje s novom administracijom SAD.

Portparol Kremlja je rekao da njegova vlada nikada posmatrala Tramp s previše optimizma.

"U poslednjih nekoliko meseci, stalno smo govorili da ne nosimo naočare s ružičastim staklima, niti gajimo iluzije", rekao je portparol Dmitrij Peskov za ruske medije u petak. "Zato nema nićega što bi nas razočaralo".

Nordenman je rekao da nedavne ruske akcije samo "marginalno" komplikuju napore za poboljšanje odnosa, osim ako se te provokacije ne nastave.
Foto: GettyImages
On je rekao da odgovor SAD može biti u rasponu od ignorisanja tih aktivnosti, preko zvaničnog diplomatskog protesta, do postavljanja više američkih vojnika u savezničkim zemljama bliže Rusiji, uz izvođenje više vežbi.

Na pitanje u četvrtak na konferenciji za novinare o tome kako će odgovoriti na nedavne ruske aktivnosti, Tramp je odgovorio da to "nije dobro."

Ali kasnije je elaborirao: "Neću vam reći ništa o tome kako ću odgovoriti. Ja ne govorim o vojnoj reakciji", i dodao: "Pa kad me pitate šta ću da radim s brodom, na primer s ruskim brodom, neću da vam kažem. Ali nadam se da neću morati ništa da uradim".

Potom je naglasio: "Bilo bi sjajno kada bismo mogli da se slažemo s Rusijom".

Za sada, SAD i NATO su nastavili da jednakom žestinom šalju dodatne trupe i brodove na istok Evrope kao odgovor na rusku invaziju i okupaciju Krima 2014. i zbog uloge Moskve u nasilju u istočnoj Ukrajini.

Ambasador Rusije u NATO-u, Aleksandar Gruško, osudio je prisustvo NATO-a u tom regionu kao "još jedan korak ka eskalaciji tenzije s Rusijom".

Moskva je preduzela korake da ojača svoje snage na jugu Rusije i "dodatno naoružava" svoje jedinice na Krimu, dodao Gruško.

Nordenman je rekao da je za Moskvu "tipično" da izvodi takve aktivnosti u vreme velikih skupova NATO, kao prošle srede kada su se ministari odbrane sastali u Briselu, uključujući i novog sekretara SAD za odbranu, Džima Matisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: