"Ruske državne strukture umešane u pokušaj terorizma u CG"

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da su određene državne strukture Rusije umešane u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.02.2017.

21:42

Thinkstock

On je naveo da je cilj da se spreče ulazak Rusije u NATO.

Katnić je u intervjuu podgoričkom radiju Antena M kazao da Tužilaštvo ima dokaze za sumnje o umešanosti pojedinih ruskih "državnih organa na određenom nivou", te da je na Rusiji da ispita o kojim se strukturama radi i da pokrene krivicni postupak za ovakva nedela.

"Do sada smo imali dokaze da stoje nacionalisticke strujture iz Rusije, ali su ukljuceni i državni organi Rusije na određenom nivou. .. Na ruskim državnim organima je da ispitaju o kojim se strukturama radi i da pokrenu krivični postupak za ovakva nedela", kazao je crnogorski specijalni tužilac.

Deklarišući se kao rusofil, specijalni tužilac je saopštio da "veruje u rusku državu" i da će ona ispitati o kojim se strukturama radi.

On je kao organizatora označio Eduarda Širokova za kojim je rapisana poternica i saopštio da je to lažni identitet tog, kako je otkrio, "nekadašnjeg zamenika ruskog vojnog atašea u Poljskoj koji je iz te zemlje proteran zbog špijunaže 2014. godine".

"On je pripadnik vojnih ruskih struktura i mi ćemo ga tužiti", dodao je Katnić.

Precizirao je da je svedok saradnik crnogorskog tužilaštva Aleksandar Sinđelić bio "jasan" da je boravio u Moskvi i da ga je Širokov "podvrgao kontrolama da utvrdi da li je siguran za izvršenje ovoga zadatka".

"On mu je dao sve zadatke. Imamo o tome sve dokaze za sud", kazao je specijalni tužilac.

Prema njegovim rečima, srpska BIA ima DNK dvojice Rusa označenih za organizatore, Širokova i Vladimir Nikolajeviča Popova, dokaze da su posećivali ambasadu Rusije u Beogradu, kao i o planu likvidacije bivseg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

On je, međutim, rekao da se ti dokazi ne mogu koristiti na sudu.

Pohvalio je saradnju sa bezbednosnim službama Srbije i Tužilaštvom za organizovani kriminal koji su, kako je rekao, pribavili mnogo dokaza u ovom slučaju.

Komentarisuci neizručenje jednog od osumnjičenih Nemanje Ristića Crnoj Gori iz Srbije, Katnić je kazao da je reč o 'pravnom pitanju', a ne nesaradnji drzavnih organa dve države.

Specijalni tužilac veruje da ce se Ristiću suditi u Srbiji.

Specijalno državno tužilaštvo imaće optužnicu za pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori do 15. aprila ove godine, kada ističe zakonski rok za konačnu odluku Tužilaštva.

Specijalni tužilac je kazao da su u ovom slučaju pomogle bezbednosne sluzbe "prijateljskih zemalja u Evropi", a posebno SAD i Velike Britanije.

Katnić je kazao da će "specijalni državni tužilac podneti optužnicu, naći dokaze i u postupku pred javnošću dokazati optužnicu".

Tužilaštvo sumnjiči 25 osoba za pokušaj terorizma i organizovanje kriminalne grupe na izborni dan, od kojih su dvojica Rusa, navodni pripadnici vojne obaveštajne službe, označeni kao organizatori. Među uhapšenima je većina državljana Srbije, a za umešanost u plan su osumnjičena i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta.

Katnić je dodao da ne može precizirati da li će još osoba biti obuhvaćeni ovom optužnicom.

On je sapštio da Tužilaštvo ima dokaze za oružje koje je uništeno "negde između Srbije i Albanije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: