Izetbegović: Ivanić nije ovlašćen za komunikaciju sa Hagom

Mladen Ivanić nema pravo da u ime Predsedništva BiH obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Hagom, navodi Bakir Izetbegović.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.02.2017.

10:13

Izetbegović: Ivanić nije ovlašćen za komunikaciju sa Hagom
Foto: Tanjug

Kako kaže, prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predsedništva BiH to se može dogoditi samo ukoliko je za to komunikaciju ovlašten odlukom Predsedništva.

Fena prenosi da je Izetbegović to izjavio povodom jučerašnje izjave Ivanića da ima nameru da napiše novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim tu instituciju obaveštava da odluka o pokretanju revizije nije odluka BiH.

"Predsedništvo BiH niti jednom svojom odlukom nije ovlastilo gospodina Ivanića da obavlja bilo kakvu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde, odnosno nije ga ovlastilo da uputi bilo kakvo pismo Međunarodnom sudu pravde", rekao je Izetbegović.

On je uz to ocenio da "svako pismo gospodina Ivanića Međunarodnom sudu pravde, za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, ne predstavlja niti može da predstavlja službeni stav Predsedništva BiH, već isključivo lični stav gospodina Ivanića".

"Ukoliko gospodin Ivanić Međunarodnom sudu pravde u ime Predsedništva BiH ili u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH uputi pismo, za čije upućivanje nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, takav postupak gospodina Ivanića predstavljaće neustavno i vaninstitucionalno delovanje, odnosno direktno kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH i zloupotrebu položaja predsedavajućeg Predsedništva BiH", naveo je Izetbegović.

U njegovom saopštenju za javnost navodi se da "Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ambasada BiH u Hagu ne smeju Međunarodnom sudu pravde da dostavljaju bilo kakva pisma gospodina Ivanića za čije upućivanje on nije ovlašćen odlukom Predsedništva BiH, jer bi to predstavljalo zloupotrebu ovih dveju institucija BiH u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera Ivanićevim pismima koja nisu i ne predstavljaju zvanični stav države Bosne i Hercegovine".

Banjalučki mediji su objavili da će se Ivanić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sastati danas u Banjaluci povodom odluke Izetbegovića da podnese zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Medunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sastanak ce biti održan u kabinetu člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci sa početkom u 10:30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: