"Najveći izazov od Dejtona, uvek Srbi optuživani..."

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da revizija tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu neće proći.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.02.2017.

09:11

Foto: Thinkstock

Kako kaže, revizija nije podneta od strane legitimnih predstavnika BiH, već od pojedinca.

"Ovo je verovatno najveći izazov posle Dejtona, ne samo zbog te tužbe koja neće proći, jer je takvog karaktera da je svakome jasno da će ona pasti, mislim i u proceduralnom delu. Ona neće biti prihvaćena jer nije data od strane legitimnih predstavnika BiH, već jednog pojednica, a taj Sud je suviše ozbiljan da bi to uradio", rekao je Ivanić za RTS.

On je istakao da ono što je u BiH dešava u vezi sa revizijom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH - konsenzus, po kojem odluke u ime BiH donose predstavnici sva tri naroda.

Ivanić dodaje i da će odnosi Beograda i Sarajeva verovatno zategnuti.

"Mislim da Beograd nije zabrinut sadržajem tužbe i reakcije iz Beograda su nešto blaže nego u BiH, što ja razumem. Ovo što se događa povodom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH - konsenzus. Ovo nije tužba BiH, ovo je tužba Izetbegovića i jednog broja NVO koje ga podržavaju", rekao je Ivanić.

On je naveo da je od šefa diplomatije BiH Igora Crnadaka čuo da je ambasadorka BiH u Hagu zaustavila njegovo pismo, dodajući da će se danas sastati sa Crnadakom, posle čega će imati više detalja, ali da je Crnadak uspeo da nađe način da to pismo dođe do Suda.

"Ja ovo doživljavam kao tipičan primer onoga o čemu se ovih dana govori - paralelizma u BiH, pravljenja posebnih struktura, svojih ambasadora. To je najveća opasnost u BiH - paralelne institucije koje odgovaraju samo jednom narodu. Za to su uvek Srbi optuživani, a vrlo jasno da su to radili Bošnjaci", rekao je Ivanić za RTS.

Njegov savet sa predstavnike Srba u Sarajevu je da ostanu u institucijama i ne prepuštaju SDA.

"Ali s obzirom da je sva struktura izašla izvan institucija, da su odluku oko revizije presude donosile NVO, nijedna institucija BiH o tome nije razgovarala, znači da su Bošnjaci napustili institucionalno delovanje, i dok god se oni ne vrate u institucije ne vidim razlog zašto bi bilo ko od predstavnika učestvovao u sednicama saveta ministara, parlamenta i Predsedništva", rekao je Ivanić.

Kad je reč o odnosima Banjaluke i Sarajevu, Ivanić kaže da oni već dugo nisu skladni i da će i dalje biti zategnuti.

Jedini izlaz za smirivanje prilika, ukazao je Ivanić, jeste vraćanje u institucije, koje moraju obezbediti oni koji su ih napustili, a to je pre svega SDA.

Ivanić je naveo i da veruje da je Izetbegović bio pod pritiskom svoje javnosti, jer jedan deo institucija iz reda bošnjačkog naroda očekuje tužbu, "zato što su naviknuti da im je sve dopušteno".

Kaže da su se povodom tužbe otvorile stvari unutrašnjeg uređenja BiH, koje su suštinske za njeno dugoročno funkcionisanje i koje traže odgovore.

Ivanić je mišljenja da Izetbegović, odnosno SDA, ovog puta nema snažnu podršku međunarodnih institucija kao što je imala.

"Za sada je prisutna dominantno ćutnja, ali jedan broj predstavnika je više nego jasno rekao da je ovo kontraproduktivan potez, što mislim da su značajne novine na prostoru BiH", rekao je Ivanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: