"Dve faze revizije tužbe protiv Srbije, malo verovatno..."

Bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi kaže da je malo verovatno da će zahtev BIH za reviziju presude za genocid prihvatiti MSP.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.02.2017.

17:43

Default images

On je izneo takvu ocenu s obrizom na uslove koje zahteva revizioni postupak.

"Po onome šta ja znam, čini se da je malo verovatno da bi zahtev bio privaćen", rekao je Varadi Tanjugu ukazujući da se postupak revizije pred MSP tretira kao novi predmet, koji zahteva nova ovlašćenja države za zastupnike revizionog zahteva, kao i nove sudije koje bi predmet razmatrale.

Varadi je istakao da revizija pred MSP ima dve faze, od kojih u prvoj sud ispituje da li je revizija proceduralno prihvatljiva, i tek ako ustanovi da jeste nakon toga može da dođe do rasprave o suštini predmeta.

U prvoj, proceduralnoj fazi postupka sud utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za postupak revizije, da li je zahtev za reviziju podnelo ovlasćeno lice, da li postoji relevantna nova činjenica na kojoj se temelji taj zahtev i da li je ta činjenica otkrivena u poslednjih šest meseci.

U toj fazi Srbija će moći da se izjasni o zahtevu za reviziju, da li je osporava i iz kojih razloga, a kako je naveo Varadi, sud može da zakaže i usmenu raspravu na kojoj će zastupnici obe strane izložiti svoja stanovišta.

"Nakon toga, MSP donosi odluku da li reviziju smatra neprihvatljivom ili odobrava da se pokrene novi postupak", napomenuo je Varadi, napominjući da ne veruje u odobravanje revizije.

Prema dosadašnjoj praksi revizionih postupaka, odluke MSP u prvoj fazi mogu da se čekaju i do dve godine od podnošenja zahteva, a profesor Varadi ceni da bi u ovom slučaju odluka mogla da bude doneta u roku od godinu dana.

Kada su pitanju troškovi postupka pred MSP oni, kako kaže Varadi, nisu zanemarljivi s obzirom da države po pravilu angažuju i domaće i strane pravnike za zastupanje.

Pojedini zvaničnici BIH najavili su da će tražiti reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, a bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović tvrdi da za pokretanje revizije presude postoje novi dokazi, koji su, kako je rekao, došli tokom suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom a koje je još u toku.

Inače, kako je ranije ukazano iz srpskog Ministarstva pravde, najavljeni zahtev za reviziju se poziva na još uvek neutvrđene činjenice iz postupka protiv generala Ratka Mladića, koji nije ni prvostepeno okončan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: