"Hrvatska ne može da garantuje Srbima ljudska prava"

Lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je osudio antisrpski skup u Zagrebu zbog, kako je rekao, brutalnog vređanja Srba i njihovih političkih predstavnika.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2017.

21:18

Default images
Thinkstock

Pored skupa, koji su organizovali "Koordinacija udruženja proisteklih iz rata" i "Žene u Domovinskom ratu", Linta je osudio učestale napade u Hrvatskoj, motivisane nacionalnom mržnjom, navodi se u saopštenju.

On je optužio hrvatske političare da ćute na višegodišnje kontinuirano širenje mržnje i porast nasilja nad Srbima a da nadležni državni organi ništa ne preduzimaju da se u skladu sa Ustavom i zakonom oštro kazne takve grupe i pojedinci i da se preostalim Srbima garantuju ljudska prava.

Prema njegovim rečima, Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli.

Kako je dodao, porastu nasilja i širenju mržnje prema Srbima u velikoj meri doprinosi veličanje "ratnog zločinca" kardinala Alojzija Stepinca.

On je kao skandaloznu okarakterisao izjavu hrvatskog kardinala Josipa Bozanića da je Alojzije Stepinac "orijentir u delovanju" Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Linta navodi da kardinal Bozanić šalje jasnu poruku da Katolička crkva opravdava počinjeni genocid nad Srbima u NDH, etničko čišćenje Srba devedesetih godina prošlog veka, kao i aktuelno širenje mržnje i nasilje prema preostaliim Srbima u Hrvatskoj.

Na skupu u centru Zagreba, na kome se okupilo jedva stotinak ljudi, izrečen je niz optužbi na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista, a tražen je i progon predsednika SNV Milorada Pupovca i predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.

"Jutarnji list" objavio je danas da su se u Zagrebu u roku od samo nedelju dana dogodila čak četiri napada motivisana mržnjom - nacionalnom, rodnom, regionalnom, kao i sukobom severa i juga, a ponavljaju se jer nema osude niti posledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: