Advokat Orića o reviziji tužbe: Sve zavisi od Beograda

Advokat Vasvija Vidović izjavila je da dalji razvoj situacije zavisi od zvaničnog Beograda, odnosno od prigovora koje će uložiti.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.02.2017.

22:32

Advokat Orića o reviziji tužbe: Sve zavisi od Beograda
Thinkstock

Pravnica koja je učestvovala u odluci o podnošenju bošnjačkog zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije za genocid.

Braniteljka ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, koga Srbija goni zbog ratnih zločina, najavila je da će zahtev biti predat oko 26. februara.

Desetogodišnji rok za podnošenje zahteva ističe 26. februara.

"Taj podnesak će se dostaviti suprotnoj strani na odgovor. Suprotna strana može pokrenuti pitanja proceduralne prirode koja je uobičajena u ovakvim postupcima. Ima pravo staviti niz prigovora, uključujući i one koje se tiču ovlašćenja za zastupanja", rekla je Vidovićeva za portal Klix.ba.

Svi rokovi, prema njenim rečima, zavise od složenosti podneska i od vrste prigovora.

U ovom trenutku je, kaže, teško reći koji će prigovor Srbijja uložiti, a od prigovora zavisi dužina procedure.

Vidović smatra da postoji šansa da revizija bude usvojena.

"Imamo određene šanse s obzirom na to da ćemo podneti zahtev za reviziju. Ispunjena je dužnost prema žrtvama genocida, država je bila dužna ovo uraditi da zaštiti žrtve i da im satisfakciju. Da se nismo odlučili za reviziju ne bismo imali nikakve šanse. Teško je prognozirati ishod, ali imamo dobar tim", rekla je.

Vidović veruje da bi, kako je rekla, žrtve bile zadovoljne i da do revizije ne bi došlo, da Srbija uz pomoć Rusije u julu 2015. godine nije blokirala Rezoluciju o Srebrenici koju je pokrenula Velika Britanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: