DW: Da li Putin odlučuje pobednike izbora?

Da li ruski predsednik Vladimir Putin odlučuje o tome ko će pobediti na izborima na Zapadu, pita Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Petak, 17.02.2017.

12:25

DW: Da li Putin odlučuje pobednike izbora?
Getty Images

Mnogi misle da je to Klintonovu to koštalo funkcije, da je sada na redu Makron iz Francuske, a zatim Merkelova. Sagovornik Dojče velea analitičar Štefan Majster sumnja u to.

"Primećujemo da ruski mediji, društvene mreže, a sigurno i državni akteri, pokušavaju da utiču na debate u zemljama-članicama Evropske unije. I Nemačka i Francuska, zemlje u kojima se ove godine održavaju izbori, jasan su cilj. U ključnim, ali i drugim zemljama Evropske unije u kojima desničarski kandidati imaju veoma dobre šanse, vidimo povećanu aktivnost ruskih medija i računarskih trolova i botova. Očigledno je da je Makron kandidat koji u Moskvi izaziva nelagodu, ali moralo bi sistematski da se proveri u kojoj meri se zaista vodi prljava kampanja. Sa druge strane, vidimo da ima mnogo aktivnosti i mnogo napada na Makrona, kao i da se o njemu šire određene priče – poluistine, tračevi i slično. Čovek se zaista zapita: ima li to veze sa Rusijom?", navodi Majster.

On je istakao i da je teško dokazati da li je Putinova želja da pomogne liderki francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen i da svrgne sa vlasti nemačku kancelarku Angelu Merkel.

"Uveren sam pre svega da je Kremlju do toga da izazove zabunu – u Sjedinjenim Državama s Trampom, ali i u Francuskoj i Nemačkoj kroz jačanje snaga koje čitav sistem dovode u pitanje. Na taj način se želi da birači postanu nesigurniju i da se minira poverenje u medije i državne institucije, odnosno da se oslabi sposobnost politike da deluje u centralnim zemljama Evropske unije. Ja lično ne verujem da ruske službe misle da bi mogle tako duboko da prodru u izborne kampanje i da utiču na pobedu određenih kandidata", ističe Majster.

Na pitanje kakve koristi ima Kremlj od takve vrste slabljenja demokratije na Zapadu, kaže da Kremlj želi da sopstvenom stanovništvu pokaže da su zapadne demokratije zapale u duboku krizu.

"To jača njegovu poziciju na unutrašnjem planu, a istovremeno se slabi sposobnost delovanja Evropske unije, što bi moglo da se odrazi i na moguće produženje sankcija Rusiji. To, naravno, poboljšava Putinovu poziciju i u pogledu Ukrajine, kao i kada je reč o njegovom uticaju u postsovjetskom prostoru", zaključio je Majster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: