"Šanse za reviziju presude protiv Srbije izuzetno niske"

Šef misije OEBS u BiH Džonatan Mur kaže da bi zahtev za reviziju presude Srbiji pred MSP po tužbi BiH, trebalo podneti samo ako postoje šanse za njen uspeh.

Izvor: Beta

Petak, 17.02.2017.

11:01

Thinkstock

On je istakao da je u ovom slučaju to malo izvesno.

"Važno je govoriti o pravdi. Niko u misiji OEBS u BiH nije zaustavio niti želi zaustaviti potragu za pravdom, niti odustati od nje. Međutim, šteta je da se o ovom izuzetno važnom pitanju govori samo tokom poslednjih dana desetogodišnjeg perioda od presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine", rekao je Mur za današnje banjalučke Nezavine novine.

On je ocenio da postoje brojni komentari koji sugerišu da je šansa za uspeh bilo kakve revizije izuzetno niska.

"Faktori uključuju nedostatak jasnoće da li Sakib Softić i dalje ima ovlašćenje, mandat, punomoć pred Međunarodnim sudom pravde, nedostatak potvrde da postoje novi dokazi koji ispunjavaju stroge kriterijume MSP, kao i činjenicu da od četiri revizije koje su dostavljene ranije MSP nijedna nije bila uspešna", naglasio je on.Šef misije OEBS-a je podsetio da je Sud u Hagu potvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine i da je negiranje te činjenice neprihvatljivo.

"Da bi se donela pravda žrtvama i preživelima genocida i ratnih zločina, koji su trpeli duboku bol i frustracije više od 20 godina, trebalo bi se biti uverenijim da će bilo kakva revizija imati šansu za uspeh. Političari bi trebalo da budu iskreni prema građanima ove zemlje o svim ovim pitanjima", ocenio je Mur.

Govoreći o trećem entitetu u BiH, šef misije OEBS-a je naglasio da uspostavljanje trećeg entiteta ili podela BiH, na bilo koji način, nije prihvatljiva niti poželjna.

"Međunarodna zajednica govori već godinama da ideja trećeg entiteta ne dolazi u obzir. Svi u BiH zaslužuju jednakost i ista ljudska prava. Samo takvim putem će Bosanci i Hercegovci biti sigurni i prosperitetni", ocenio je Mur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: