"Bila bi interesantna trka... Nikolić, Vučić, Šešelj"

Novinar Zoran Panović kaže za RTS da ga je malo iznenadila odluka predsednika Tomislava Nikolića da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Izvor: RTS

Četvrtak, 16.02.2017.

00:43

Foto: Thinkstock

Navodi da bi predizborna trka bila interesantna kada bi je trčali Nikolić, Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj. Panović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da Vučić može da podrži Nikolićevu kandidaturu.

"Za Vučića je najbitnija stabilnost i jedinstvo i može podneti žrtvu i podržati Nikolića", kaže Panović.

Naveo je da u okviru SNS-a nema frakcija, već frontovskih podela - na prozapadnu i prorusku stranu.

"Postoji više struja u SNS-u i nenamireni, oni koji nisu dobili funkcije, mogu biti potencijal za Nikolića", naglašava Panović.

Istakao je da je Nikolić tokom govora povodom Dana državnosti podsetio koliko je puta bio napadan, vređan i da je to sve podneo i zbog Srbije.

"U tome se može čitati neka vrsta njegove gorčine, ali to otvara pitanje - ako te kandidature bude, da li to znači raskol u SNS-u", objašnjava Panović.

Komentarisao je i obrazlaganja visokih funkcionera SNS-a i koalicionih partnera da je Vučić bolji kandidat, dodajući da sam Vučić to nikada nije rekao.

"SNS je apsolutno većinski uz Vučića, ali psihološki sigurno nije prijatno, jer se Nikolić držao zakona kao pijan plota, da budem malo ciničan, ali to je neka njegova prednost i pokazalo se prethodnih meseci da on nije tako loš kandidat", smatra Panović.

Govoreći o tome da li bi bilo realno da se Nikolić povuče sa presedničke pozicije i da ne dobije stranačku funkciju nazad, Panović ističe da se to dvojako može posmatrati.

"Sa jedne strane, to bi bila neka vrsta lapota prema Nikoliću, ali to više nije ta partija. Ta partija je promenila svoju političku DNK-a i njenu suštinu sada čini Aleksandar Vučić", ukazao je Panović.

Tvrdi da to nije ona partija iz 2012. godine i da "u političkom darvinizmu srpskom Tomini ljudi su bukvalno marginalizovani ili su nestali u smislu bitnog političkog faktora".

Odgovarajući na pitanje koliko bi situacija da su kandidati i Nikolić i Vučić odgovarala opoziciji, Panović kaže da zavisi od ostalih kandidata.

"Bitno je kako će se postaviti Vojislav Šešelj prema ta dva kandidata, prema ta dva svoja učenika, to je jako bitno pitanje i psihološki jako interesantna pozicija", navodi Panović.

S druge stane, zanimljiva je pozicija Velimira Ilića i Nove Srbije, smatra Panović, koji je nakon odlaska od SNS-a nagovestio da bi mogao biti sa Vukom Jeremićem.

"Ali zašto sad ne bi bio sa Tomislavom Nikolićem? Dva domaćina, to je takozvana domaćinska Srbija", naglašava Panović.

Smatra da veći broj kandidata daje veće šanse drugom krugu.

Panović ističe da je, prema istraživanjima, Vučić nakon Putina najpopularniji političar u Srbiji i da je Vučić najjači adut SNS kako bi se izbori dobili u prvom krugu.

"Pitanje je koliko nama izbori u Srbiji služe kao temelj demokratije, a koliko su kao neki instrument vladanja", kaže Panović.

Ističe da je pobeda u prvom krugu najizvesnija ako se kandiduje Aleksandar Vučić, ali da je u Srbiji drugi krug izbora nepravedno satanizovan.

"Drugi krug je normalan politički tok. Evo, uzmite Francusku, u njoj se sve u drugom krugu rešava. I sam Tomislav Nikolić je 2012. godine pobedio u drugom izbornom krugu", podsetio je Panović.

Panović smatra da ako je neko premijer ili zaštitnik građana, njihov posao je i sam deo kampanje.

"I Saša Janković ne bi zaslužio poverenje dela građana da nije svoj posao po njihovom mišljenju obavljao dobro i korektno. Tako isto glasači cene rad Vučića kao premijera", rekao je Panović.

Naglasio je da tome ne bi pridavao toliki značaj.

"Nama su vremena između kampanja prljavija nego same kampanje. Kampanja će biti, ja mislim, u standardima srpskog blata, bez nekih većih oscilacija", zaključio je Panović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: