Počela izgradnja prelaza – prvo Merdare

Na administrativnom prelazu Merdare između Kosova i centralne Srbije položen je kamen temeljac za izgradnju integrisanog prelaza.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

07:11

Default images
Getty Images

To je rezultat dogovora pregovarackih timova Beograda i Pristine postignut u Briselskom dijalogu 2011 godine.

Prelaz Merdare uskoro dobija savremeni dizajn. Danas je zvanično uz podršku kancelarije Evropske unije u Prištini počela izgradnja integrisanog prelaza.

"Izgradnja objekta neće automatski garantovati da će svi uslovi biti ispunjeni. Vlada Kosova treba da bude odgovorna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije što je vazno za stvaranje okruzenja pogodnog za strane investicije", kaže Natalija Apostolova iz Kancelarije EU u Prištini.

Svečanost u Merdaru kosovski zvanicčnici su iskoristili za promovisanje jednostrano proglašene nezavisnosti koja se na Kosovu obeležava sutra.

"Granični prelaz je uspostavljaju zahvaljujući dijalogu u Briselu. Samo kroz dijalog možemo postići normalizaciju odnosa sa Srbijom i naravno recipročno priznanje", navodi kosovski predsednik Hašim Tači.

Za izgradnju integrisanih prelaza u prvoj fazi izdvojeno je više od 9 milona evra. Nakon Merdara radovi ce početi na prelazima Mutivode i Brnajk.

"Najavljujem susret ponovo na tim granicnim prelazima, cime zaokruzujumo nasu nezavisnot. Danas je ovo dar gradjanima Kosova povodom sutrasnjeg dana drzavnosti", kaže Edita Tahiri, šefica pregovaračkog tima Prištine.

Izgradnja integrisanih prelaza je rezultat dijaloga i Briselu i normalizacija odnosa Beograda i Prištine smatraju kosovski zvanicnici. Prema dogovoru pregovaračkih timova, između Kosova i centralne Srbije biće uspostavljeno šest administrativnih prelaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: