Hrvatski mediji: Totalna ludnica u Srbiji

Zagrebački "Jutarnji list" piše, povodom vesti da će se i Tomislav Nikolić kandidovati za predsednika Srbije, da je na pomolu veliki politički obrt u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

11:31

Hrvatski mediji: Totalna ludnica u Srbiji
Foto: Tanjug

List piše da Nikolić ne želi da siđe s vlasti, da ide u izbornu trku po još jedan mandat, a da je Aleksandar Vučić ostao bez teksta.

Nikolić je odluku, koja nesumnjivo neće naići na dobar odjek kod premijera Aleksandra Vučića, navodno doneo tokom proslave svog 65. rodendana, piše "Jutarnji".

List podseća da je Predsedništvo SNS, čiji član bio Nikolić, u utorak jednoglasno odlučilo da Aleksandar Vučić bude predsednički kandidat te stranke.

Tu odluku još formalno treba da potvrdi Glavni odbor.

"Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obavezuje se da u najboljoj veri nastavi razgovore sa sadašnjim predsednikom Republike, Tomislavom Nikolicem, i pokuša osigurati puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u Republici Srbiji, u nameri da se Srbija obrani od snaga prošlosti i osigura njen dalji napredak", citira "Jutarnji" saopštenje SNS od pre dva dana.

Nikolić je izjavio posle da nije iznenađen jednoglasnom odlukom Predsedništva SNS-a da Vučić bude predsednički kandidat stranke, ali srpski mediji su javili da je zbog te odluke bio prilicno besan, iako je samo nekoliko sati ranije izjavio da se nema nameru da se kandiduju protiv Vučića.

"Jutarnji" prenosi i informaciju Tanjuga da je Vučić na pitanje za komentar Nikolićevih namera ćutao, kao i izjavu šefa diplomatije Ivice Dačića koji kaže da je, ako je to tačno, Nikolićeva odluka sramotna i da će on i drugi koalicijski partneri samo još čvršće uz Vučića.

"Ludnica u Srbiji: Nikolić objavio kandidaturu, Dačić besan, Šešelj divlja, a Vučić samo ćuti", ovim rečima je portal Indeks.hr opisao najnovije vesti iz Srbije.

Portal navodi da nije trebalo mnogo da počnu reakcije na Nikolićevu odluku.

Prenosi informaciju Tanjuga da je uspeo da stupi u kontakt s predsednikom SNS-a i premijerom Aleksandrom Vučićem i da je on, na pitanje o kandidaturi Tomislava Nikolića, ćutao i nije dao nikakav komentar.

I dok je Vučić bez komentara, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je besan.

Izjavio je da "ako je istina da se Nikolić kandididovao, sramotno je da se pridružio plejadi kandidata protiv Vučića", navodi portal.

Indeks: Šešelj tvituje...

Vojislav Šešelj, otkad je objavljena vest o Nikolićevoj kandidaturi, ne prestaje da objavljuje postove na Tviteru, navodi Indeks.hr:

"Tomo, ti si osnovao SNS, pa imaš pravo i da ga rasturiš", "Koliko će ga njegovih fakultetskih kolega podržati", "Problem je što Toma Nikolić uz popis birača ima i popis preminulih".

I hrvatska agencija Hina prenela je vest srpskih medija da će se Nikolić kandidovati.

Navodi se Nikolićeva izjava da nije iznenađen ishodom glasanja na sastanku Predsedništava Srpske napredne stranke.

Na pitanje novinara je li odustao od kandidature, Nikolić je kratko odgovorio: “Dogovorićemo se…", navodi Hina.

I agencija Fena je prenela tu vest, podsetivši da je Nikolić tokom obeležavanja Dana državnosti, izjavio da Srbija "nema prava odreći se davno naslijeđenih vrednosti" i istakao da "nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada vetrovi hoće da vas slome".

MIA: Nikolića iznerviralo što je i njegov sin podržao Vučića

I makedonska agencija MIA piše da Tomislav Nikolić planira da se nadmeće za predsedničku funkciju čak i nakon što je Vučić najavio da će ući u trku.

MIA navodi da srpski mediji izveštavaju da je Nikolić odlučio da izazove lidera SNS jer nije bio zadovoljan načinom na koji je skrajnut u korist Vučića.

Nikolića je navodno iznerviralo i to što je i njegov sin podržao Vučića.

MIA podseća da se Vučić zahvalio Nikoliću za podršku u prethodnih pet godina i navodi njegovu izjavu da oni koju budu glasali za njega, glasaće u za takođe i za Nikolića, ali da je procenjeno, uzimajući u obzir neophodnost političke stabilnosti, da bi tri-četiri odsto glasova moglo da bude presudno.

Takođe se navodi Vučićeva izjava da voli Nikolića, ali da Srbiju voli više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: