Komersant: Nikolić ima podršku Rusije, Vučić mu ometa plan

Moskovski dnevnik Komersant piše da kandidatura Aleksandra Vučića za predsednika Srbije ozbiljno ometa planove Tomislava Nikolića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.02.2017.

09:55

Komersant: Nikolić ima podršku Rusije, Vučić mu ometa plan
Tanjug

Dodaje se i da je aktuelni predsednik Srbije računao na ponovni izbor, imajući podršku Rusije.

List piše da je odluka Srpske narodne stranke da podrži kandidaturu Vučića bila očekivana, jer je najuticajniji političar u Srbiji.

Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo ona u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnijom za sebe.

"Vučić može da drži sferu spoljne politike pod svojom kontrolom, izbegavajući sadašnje kolizije u najvišem rukovodstvu države", piše "Komersant".

List dodaje da je za Vučića to važno i zato što se glavnim proruskim političarem smatrao Nikolić, koji nije skrivao svoju želju da dobije i drugi mandat.

U slučaju da Vučić postane predsednik, biće veoma važno ko će biti naredni premijer, jer će novi predsednik pokušati da očuva kontrolu nad vladom, piše list.

Dnevnik dodaje da su beogradski mediji pisali da bi to mogao biti sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, što bi, kao ocenjuje ruski dnevnik, bila svojevrsna kompenzacija Moskvi za odlazak sadašnjeg predsednika Nikolića, pošto se Dačić smatra ništa manje proruskim političarem od njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: